Skip to content
Fotocredit: PR

3 grijze containers van vol met zwerfafval

9 november 20222 minute read

Vrijdag 4 en zaterdag 5 november hebben verschillende Wassenaarders waaronder ook de Wassenaarse Berm Brigade ruim drie grijze containers met zwerfvuil verzameld in Wassenaar. Deze Wassenaarse zwerfvuilopruimactie vond plaats tijdens de Nationale Klimaatweek. Alleen al een wandeling op en neer de Wittenburgerweg leverde vier grote zakken met vooral blikjes, plastic flesjes en fastfoodverpakking op.

Zowel fietsers als automobilisten gooien kennelijk hun rommel gewoon op straat. “Het is eigenlijk wel een schokkende ervaring” zegt Wassenaarse Ariane die samen met de Klimaatburgemeester mee deed aan de zwerfvuilactie voor een beter Wassenaar.

“Zwerfafval op land en in water heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en het milieu: het verontreinigt de bodem en het water, trekt ongedierte aan en dieren eten het op of raken erin verstrikt. Afval belandt via onze stranden, rivieren of de wind in zee en zorgt ook daar voor vervuiling, de zogenoemde ‘plastic soep’” vertelt Wilco, één van de initiatiefnemers. Daarom moeten we er samen voor zorgen dat zwerfafval langs de weg en het water wordt opgeruimd. “Voortaan neem ik ook een zak mee als ik de hond uit laat”, concludeert Elisabeth.

“Maar belangrijker nog is om zwerfvuil te voorkomen. Plastic verdwijnt namelijk nooit helemaal uit het milieu. Het breekt in hele kleine stukjes af, maar vergaan doet het nooit. Microplastics komen nu via de bodem en het water in ons voedsel terecht. Denk daar maar eens aan als je achteloos weer eens wat in de berm gooit”, besluit Wilco.

We bedanken iedereen die tijdens deze actie de handen uit de mouwen heeft gestoken. Heb je hierna de smaak echt te pakken, sluit je dan aan bij de Wassenaarse Berm Brigade, een groep van meer dan vijftig vrijwilligers die zich inzet om Wassenaar schoner te maken. Via een Facebookgroep en een Whatsappgroep spreken de vrijwilligers samen af om al dan niet gezamenlijk buurten en wijken van Wassenaar aan te pakken; in eigen tijd of met een groep. Want we weten; zwerfvuil trekt vuil aan – en dat willen we voorkomen.

 

Tags

OpruimactieWassenaarWassenaarse BermbrigadeZwerfvuil
Gerelateerde artikelen
Back To Top