Skip to content

Klimaatverandering in cabaretesk jasje: Hoogtij van Patrick Nederkoorn

10 november 20222 minute read

“Het eerste woordje van mijn kind was tata. Oh god, denk ik dan. Ik hoop niet dat hij veel gaat uitstoten’’. Een Duitse klas vol Nederlandse kindjes, weggevlucht voor de stijgende zeespiegel. Het is een scène uit Hoogtij, waarin Patrick Nederkoorn de worsteling met klimaatverandering bespreekt. Want wat als zeventien miljoen Nederlanders naar hun buurland moeten vluchten? ,,Dan is voor zowel Nederland als Duitsland de vraag: schaffen wir das?’’

Patrick is een ‘chronisch vrolijk iemand’. Maar op het moment dat hij een kind kreeg, kwamen er toch vragen op. ,,In wat voor wereld leven wij eigenlijk? En in wat voor wereld komt hij te leven? Wat voor smoesjes vertel ik aan hem om onszelf te sussen?’’

Het vormt de aanleiding om de irrationaliteit van de mens te bespreken. ,,En vooral die van mezelf. Dat is zowel grappig als ongemakkelijk’’, vertelt Nederkoorn, die eerder de Annie M.G. Schmidtprijs won en samen met Jan Beuving genomineerd was voor een Poelifinario Engagement met hun voorstelling De andere oudejaars.

Hoogtij gaat over klimaatverandering en over je kop in het zand steken. ,,Ik ben bijvoorbeeld iemand die trots zegt dat ik geen vlees eet, maar een uitzondering maak voor kroketten. En chorizo.’’ Dat levert momenten vol schuldgevoelens op. ,,Terwijl ik de superindrukwekkende documentaire over Greta Thunberg keek, waarin zij een toespraak houdt voor de VN en roept How dare you, kon ik alleen maar aan die chorizo in mijn keukenkastje denken. Die durf ik dan natuurlijk niet te eten! Zo ontstaat een verhaal dat gaat over de banaliteit ten opzichte van het grote.’’ Die worsteling staat in de voorstelling centraal. ,,Een thema waar veel mensen mee bezig zijn. Tegelijkertijd herkent iedereen dat je er niet te veel over na wilt denken, omdat het somber maakt.’’

,,Bij het noemen van de term pretraumatische stress wordt al gelachen. Dan zeg ik: het gevoel kennen we allemaal in aanloop naar een familieweekend. Maar het is een alarmerend fenomeen.’’

Hoogtij wordt muzikaal begeleid door Guido van de Meent en komt 9 december naar Theater Warenar. Vooraf kijkt Patrick Nederkoorn eerst even op overstroming.nl. ,,Kijken wat er in Wassenaar gebeurt als het water stijgt.’’

Patrick Nederkoorn – Vrijdag 9 december 2022 | 20.15 uur – Theater Warenar
kaarten www.warenar.nl/programma-22-23

Theaterkassa maandag en woensdag 10.00 – 14.00 uur | 070 511 8382

Tags

CabaretTheater Warenarvoorstelling
Gerelateerde artikelen
Back To Top