Skip to content
Molen Windlust. Archieffoto

Korenmolen Windlust heropent en klaar voor de toekomst!

10 november 20222 minute read

De wieken van molen Windlust staan in de vreugdestand: de restauratie van de korenmolen is voltooid! Het gemeentebestuur van Wassenaar nodigt u van harte uit om op zaterdag 12 november 2022 te komen kijken in en rond de molen. In de ochtend wordt Windlust officieel geopend en in werking gezet, daarna volgt een feestelijke molenmiddag.

‘Molen van Wassenaar’ gebouwd in 1668
De fraaie historische korenmolen Windlust ligt midden in het centrum van Wassenaar. Het gewiekte bouwwerk is een echte blikvanger én windvanger. De stellingmolen, gebouwd op een achtkantige onderbouw, dateert van 1668 en is een van de oudste nog actieve molens in Nederland.

Wassenaar is enorm trots op Windlust, in de volksmond ook wel de ‘Molen van Wassenaar’ of de ‘Molen van Mansvelt’ genoemd. De gemeente is sinds begin 1962 eigenaar van de molen en dus ook verantwoordelijk voor het onderhoud. Soms zijn flinke restauraties nodig om de conditie van de molen op peil te houden. Zo zorgen we dat de molenaars Jeroen Oorsprong, Maarten Pronk (molenaar in opleiding), Erik Kopp en Carl Doeke Eisma hun ambacht kunnen blijven uitoefenen én enthousiaste bezoekers mogen laten meegenieten van Windlust. 

Programma 12 november 2022
Het ochtendprogramma voor genodigden (inclusief pers) bestaat uit een inloop met ko¬ffie en thee, een welkomstwoord door de burgemeester, een toespraak van molenaar Carl Doeke Eisma en een toelichting op de restauratiewerkzaamheden door Dominique Vermeulen van Wevers en Van Luipen. Hierna wordt een gedenksteen geplaatst door de burgemeester, de gedeputeerde en de wethouder en worden aansluitend onder luid geschal de wieken van de molen in werking gezet, gevolgd door een feestelijke toost. Aansluitend nodigen we u uit om onder begeleiding de molen te bezoeken en Windlust in volle glorie te bewonderen.

Van 13.00 tot 16.00 uur is Windlust ook geopend voor publiek. De molenaars geven in kleine groepjes rondleidingen door de molen. Hiervoor hoeft men zich niet vooraf in te schrijven. Als men even moet wachten op een plek is het gezellig vertoeven op het molen terrein. Er speelt een bandje, kinderen kunnen molen tekeningen maken en we schenken ko¬ffie, thee en limonade. Zo lang de voorraad strekt delen we lekkere molenbroodjes uit van bakker Kaptein. Vanaf 14.00 uur staan ook de deuren van Galerie in de Molen (Kunstgroep Wassenaar) wagenwijd open voor belangstellenden. Wij hopen op een prachtige dag, met veel belangstelling en een perfecte windkracht.

Tags

HeropeningkorenmolenMolen WindlustWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top