Skip to content
Fotocredit: CDA Wassenaar

CDA Wassenaar: dankzij petitie met 1212 handtekeningen OZB verhoging van de baan!

11 november 20223 minute read

Na de voortzetting van de Begrotingsraad op woensdag 9 november was duidelijk: de verhoging van 20% is van de baan! De petitie die was opgestart door het CDA tegen de OZB verhoging van 20% kreeg in de afgelopen twee weken maar liefst 1212 handtekeningen (1151 digitaal en 61 ouderwets op papier). Daarmee was er een groot draagvlak onder de Wassenaarse bevolking. De handtekeningen waren van particulieren, ondernemers, jongeren en ouderen en uit alle buurten van Wassenaar.

Op dinsdag 8 november bood fractievoorzitter Hubert Schokker de petitie aan tijdens de Begrotingsraad (eerste deel) aan de voorzitter van de gemeenteraad. Tegelijk diende de CDA fractie een amendement in waarbij de OZB van 20 % werd geschrapt en feitelijk op 0% uit kwam. Het amendement werd mede ingediend door oppositiepartijen D’66, PvdA en DLW. Die avond kreeg het amendement helaas niet voldoende stemmen voor een meerderheid.

Tijdens het vervolg van de Begrotingsraad op woensdag 9 november diende de CDA fractie met de overige oppositiepartijen een nieuw amendement in. Wederom met het doel om de 20% verhoging te schrappen en op 0% voor 2023 uit te komen, nu met iets een gewijzigde onderbouwing. Daarnaast was ook dit amendement “Provincie proof”, omdat het CDA het wel van belang vindt dat de provincie als toezichthouder ook kan instemmen met de begroting. Vervolgens gaf de fractievoorzitter van de VVD aan dit amendement te kunnen steunen. En daarmee was er een meerderheid binnen de raad voor een verlaging tot 0%.

Het CDA wil hier iedereen bedanken die heeft meegeholpen om de petitie te verspreiden en buren en kennissen attent te maken om te tekenen. Via buurtapps, schoolapps, familie apps en contacten op straat werd de petitie breed gedeeld. In enkele dagen liep het aantal hoog op. Een ouderwetse handtekeningenlijst waarbij vrijwilligers zich meldden om ermee door het dorp te gaan, deed de rest.

Ook was de CDA fractie op de markt, in winkelstraten in het centrum en werd er in allerlei buurten geflyerd in het dorp. CDA raadslid Saskia Ettema sprak vele bezorgde inwoners, die niet konden begrijpen waarom deze zware maatregel in de Begroting van uitgerekend dit najaar was opgenomen. Ruim Euro 5 miljoen extra uitgaven in 2023 waarvan Euro 2,2 miljoen bij de inwoners van dit dorp moest worden opgehaald, is niet uit te leggen. De crises stapelen zich op, de rijksoverheid is bezig om inwoners te compenseren en het Wassenaarse bestuur bezorgt diezelfde inwoners extra lasten. En “last but not least”: de financiële situatie van Wassenaar is uitstekend. Fatsoenlijke politiek is wat ons dorp nodig heeft. En verantwoordelijkheid van het bestuur in deze extreem zware tijden om de juiste beslissingen te nemen.

Gelukkig is dankzij intensieve samenwerking in de gemeenteraad, een dosis gezond verstand en een eerlijk verhaal de OZB verhoging van de baan. De CDA fractie haalt opgelucht adem en dankt de inwoners voor hun betrokkenheid om het College duidelijk te maken wat dit dorp echt nodig heeft.

FotoCDA11november2022

Tags

CDAGemeenteraadIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top