Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Van Woesik

Scouts van Woesik ontdekken het Natuurpad Hertenkamp

11 november 20222 minute read

Het is zaterdagochtend 5 november. Het zonnetje prikt langzaam door de mist heen. In de verte zien we ruim 30 kinderen door de natuur trekken. Zij bevinden zich op de Hertenkamp aan de Jagerslaan te Wassenaar. Het blijken de Welpen en Junioren van scouting Van Woesik. Zij hebben van 3 IVN gidsen 30 vragen en opdrachten gekregen. Onderzoeken van insecten, planten en boombladeren, de hoogte van een duin en de ouderdom van bomen inschatten was reuze interessant. Maar dat het jááááááren duurt voordat kauwgom of een patatbakje is verteerd, daar schrokken de kids wel van.

Aan de binnenduinrand van het duingebied Meijendel, naast het recreatiegebied Duinrell, ligt een open, licht glooiend gebied: De Hertenkamp. Het is een klein, maar door zijn grote diversiteit aan flora en fauna een verrassend mooi en uniek natuurparadijsje. Dunea gaf toestemming en drie gepassioneerde IVN gidsen trokken met de ruim 30 scouts over het schitterende natuurpad. Een leerzame tocht om te leren over groen, water en duurzaamheid. Het is slechts een rondje van twee kilometer langs de strandwal, duinbeek, binnenduinbos en duinhelling, maar wat een prachtig natuurschoon is daar te beleven.

De leiding reageerde na afloop hoe de Welpen en Junioren hebben genoten van deze dag. Hoe verwonderd deze kinderen waren over het afval wat mensen in de natuur achterlaten. Daar moest direct wat aan gedaan worden, hier luidde de opdracht “wie verzamelt de meeste afval”. Ook hebben de kinderen veel verschillende planten en dieren ontdekt, die ze eerder nog niet van naam wisten. Hierbij hebben de kinderen gebruik gemaakt van determineerkaarten, dit vonden ze erg bijzonder om te doen. Ze konden namelijk een stappenplan volgen, waarbij ze verschillende vragen moesten beantwoorden. De kinderen hebben hun ogen, oren en handen gebruikt bij de rondwandeling, hierdoor kijken zij nu anders naar de natuur. Ook nemen zij deze ervaring mee naar hun eigen omgeving. Vol trots gingen de verhalen in het rond, toen de ouders hun kinderen kwamen ophalen!

Na afloop en met vele goede antwoorden op de vragen kregen de scouts hun diploma van Junior Natuurwacht uitgereikt. Als aandenken aan deze leuke activiteit mochten de scouts een vleermuishuisje meenemen voor hun clubhuis.

Mocht u meer willen weten over de Hertenkamp en natuurpad kijk op de website van IVN Leidse regio onder natuurgebieden.
Lijkt scouting jou ook leuk, kom dan gerust een keer kijken! Informatie en foto’s vind je op www.vanwoesik.com of bel met Nadine (069679262).

 

Tags

Scoutingvan WoesikWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top