Skip to content
Fotocredit: redactie Wassenaarders. Gedeputeerde van Zuid-Holland Willy Zoete en burgemeester Leendert de Lange onthullen de plaquette.

Molen Windlust draait weer in vol ornaat (met video)

12 november 20222 minute read

Korenmolen Windlust is weer klaar voor de toekomst. Vanochtend vond de officiële heropening van de molen plaats door middel van het in werking laten treden van de wieken. Na deze openingshandeling is een gedenksteen onthuld door gedeputeerde van Zuid-Holland mevrouw Willy de Zoete en burgemeester Leendert de Lange.

Het onlangs afgeronde onderhoud heeft twee jaar in beslag genomen. Het voornaamste doel van de restauratie van de multifunctionele molen (ook een notariskantoor en een kunstgalerie maken onderdeel uit van de molen) was om de vochtproblematiek aan te pakken en de brandveiligheid te vergroten.

Sinds begin 1962 is de gemeente Wassenaar eigenaar van de molen en dus ook verantwoordelijk voor het onderhoud. Burgemeester De Lange verwees daarnaar in zijn openingstoespraak. Hij gaf aan dat de toenmalige aankoopprijs goedkoper was dan het nu gepleegde onderhoud met een verwijzing enkele tegenvallers tijdens de restauratie. “Een project van bloed, zweet en tranen,” aldus de burgemeester. De burgemeester merkte op dat hij de laatste tijd veel Wassenaarders foto’s ziet nemen van het iconische bouwwerk. “Mooi om te zien.” Hij dankte de gemeenteraad en de provincie Zuid-Holland voor de benodigde financiële middelen.

25000 nieuwe bakstenen
Dominique Vermeulen van architectenbureau Wevers en Van Luipen gaf tijdens de openingsceremonie een toelichting op het restauratieproject. De molen bleek sterk aangetast door vocht. Dat gold vooral voor het metselwerk. Er was sprake van verschillende soorten metselwerk, met gaten en andere vormen van verval. Bij het herstel zijn in totaal zo’n 25.000 bakstenen vervangen en weer terug gemetseld.

Lees hier meer over de geschiedenis van korenmolen Windlust.

{youtube}/0VJ7GBoAOug{/youtube}

Tags

HeropeningMolen WindlustRestauratieWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top