Ga naar hoofdinhoud

Wassenaarse VVD: Blij met goedgekeurde begroting

17 november 20222 minute read

Vorige week stemde de Wassenaarse gemeenteraad met een overgrote meerderheid voor de begroting. De VVD-fractie is blij met deze ruime steun voor de begroting, ondanks het verhitte debat over de onroerendezaakbelasting (ozb) dat hieraan voorafging. Hiermee laat Wassenaar zien dat het bestuurskracht heeft. We willen iedereen die bij de totstandkoming van deze begroting betrokken is geweest bedanken.

Door een amendement (=wijziging) in de begroting, aangebracht door partijen die geen deel uitmaken van de huidige coalitie, komt er komend jaar geen extra ozb-verhoging bovenop de inflatiecorrectie van 3,1%. De VVD steunde dit amendement uiteindelijk. De Wassenaarse VVD-fractie staat nog steeds achter alle afspraken uit het coalitieakkoord, inclusief de 20% extra ozb. Deze afspraken zijn nodig om alle ambitieuze plannen te realiseren. De VVD vindt echter niet dat de ozb-verhoging in zijn geheel in 2023 moet worden doorgevoerd.

Het coalitieakkoord 2022-2026 is ambitieus. Hierin staan onder andere plannen om het onderhoudsniveau in ons dorp te verhogen en de serviceverlening vanuit de gemeente aan inwoners en bedrijven te verbeteren. Maar, het is niet realistisch om te denken dat dit allemaal meteen in 2023 kan worden uitgevoerd. Daarom is het niet reëel om de gehele afgesproken ozb-verhoging in het komende jaar al door te voeren.
Bovendien is het, zeker in deze tijden, beter om extra belasting voor inwoners geleidelijk in te voeren. Fractievoorzitter Gerbrand Nijman zei hierover: “De VVD blijft kritisch als het gaat om belastinggeld dat door de inwoners moet worden opgebracht. Het moet voor de inwoners helder zijn waar de gemeente het belastinggeld aan besteedt”.

De VVD heeft daarom geprobeerd steun te vinden voor een gefaseerde verhoging van de ozb, te beginnen met 7% in 2023. Maar daarvoor kregen we de handen niet op elkaar. Uiteindelijk stemde de VVD daarom voor het amendement van de niet-coalitiepartijen. Een ingewikkeld besluit, maar met 20% ozb-verhoging in 2023 zonder voldoende onderbouwing kon de VVD-fractie niet akkoord gaan. En uiteindelijk moest er voor 15 november wel een structureel sluitende en goedgekeurde begroting van Wassenaar bij de Provincie liggen.

Gelukkig is dat gelukt. Mede dankzij de extra inzet van de betrokken ambtenaren, waarvoor dank. De manier waarop dit allemaal is gelopen, verdient wellicht niet de schoonheidsprijs. Hierover gaan we binnen de coalitie een goed gesprek voeren. Alles in het belang van ons mooie dorp, Wassenaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar:
gnijman@wassenaar.nl

vvdwassenaar091122JPG

Tags

GemeenteraadIngezondenVVDWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top