Skip to content

Gemeentelijke legpenning voor twee trouwe leden van de WRB

21 november 20223 minute read

Vorige week donderdag 17 november hebben mevrouw M. (Marianne) van der Cingel en mevrouw M. (Marjan) van der Neut-Vellenga de gemeentelijke legpenning ontvangen. De uitreiking vond plaats in het Sterrenbad aan de Generaal Winkelmanlaan 2 in Wassenaar. Beide dames hebben zich verdienstelijk gemaakt voor de Wassenaarse gemeenschap in hun rol als strandwacht en zweminstructrice van de Wassenaarse Reddingsbrigade (WRB) gedurende ruim 40 jaar. Daarnaast waren zij vele jaren actief als lid van het Bestuur van de zwemafdeling.

Verdiensten
Mevrouw Van der Cingel en Van der Neut-Vellenga zijn 41 jaar geleden in 1981 begonnen bij de Wassenaarse Reddingsbrigade als strandwacht en zweminstructrice. Vele zomerse uren waakten zij aan de Wassenaarse Slag over de veiligheid van de badgasten, verleenden EHBO en vingen verloren kinderen op.

Als zweminstructrice geven zij al 40 jaar iedere donderdagavond zwemles aan de jongste WRB-leden, zowel het ABC-diploma als het ‘reddend zwemmen’. Eveneens waren zij bestuurlijk actief als bestuurslid van de WRB-zwemafdeling en lid van de Dames-1 roeiploeg en wonnen mooie prijzen.

Binnen de WRB worden mevrouw Van der Cingel en mevrouw Van der Neut gezien als een Siamese tweeling, omdat zij allebei een zeer vergelijkbare en indrukwekkende staat van dienst hebben bij de WRB. Naast de badrand of het strand laten deze twee goede vriendinnen zich ook gelden op de tennisbaan. Dit damesdubbel laten iedereen de hoeken van de baan zien en winnen ook daar mooie prijzen.

Blijk van waardering
Na hun ruim vier decennia durende inzet voor de WRB hebben ze aangegeven eind 2022 te gaan stoppen met hun activiteiten. In 2018 ontvingen zij van de WRB legpenning voor hun jarenlange inzet en loyaliteit. Voor hun verdiensten voor de Wassenaarse samenleving ontvangen zij nu ook de gemeentelijke legpenning.

“Het is zo belangrijk dat je in een waterrijke gemeente als Wassenaar goed kunt zwemmen. Dat klinkt logisch, maar helaas is in de praktijk niet iedereen even vaardig in het water. Vrijwilligers als de dames Van der Cingel en Van der Neut verdienen dan ook onze grote maatschappelijke waardering voor hun jarenlange inzet. Geen nieuw brevet of gouden ster, maar de gemeentelijke legpenning voor deze twee drijvende krachten, aldus burgemeester Leendert de Lange.”

Wassenaarse Reddingsbrigade (WRB)

De WRB vierde vorig jaar juli haar 90-jarig bestaan. Het primaire doel van de WRB is het bewaken van de veiligheid van de badgasten aan de Wassenaarse slag. Naast toezicht en preventie en het redden van drenkelingen verlenen zij ook EHBO. De zwemlessen zijn uitbesteed aan de Stichting Zwemopleiding WRB. De WRB beschikt over 60 vrijwilligers.

Tags

GemeenteLegpenningWassenaarse Reddingsbrigade
Gerelateerde artikelen
Back To Top