Ga naar hoofdinhoud

Orange the World bejaarde vrouwen uitbuiting

26 november 20225 minute read

Deze week is het de week waarin iedereen zich uitspreekt tegen geweld tegen vrouwen. Mishandeling kent vele gezichten, zoals het meest bekende: lichamelijk geweld. Maar ook psychische mishandeling komt net zo vaak voor.

Denk hierbij aan
Het isoleren van familie en vrienden
Het onthouden van medische zorg
Verslaafd maken aan medicatie, drank etc
Geen eigen huissleutel
Geen persoonlijke hygiëne
Een overattente partner bij sociale gelegenheden die altijd het woord neemt
Geen persoonlijk contact maken
Geen eigen vriendinnen
Geen eigen financiën regelen

En wanneer je deze signalen combineert, is er veelal sprake van mishandeling. Hierbij komt ook macht over de vrouw qua eet- en drinkpatronen, wat weer kan resulteren in kwalijke medische aandoeningen en versterving.

Er is er één waar ik dit jaar speciaal aandacht voor vraag: de uitbuiting van vrouwen van 75+ jaar.
En het bijzondere aan deze vorm is dat het vaak niet meer gebeurd door de partner, maar door omstanders. Omstanders die misbruik maken van het feit dat oudere vrouwen van deze leeftijd en ouder vaak niet gekend zijn in de financiële handel en wandel omdat zij dit overlieten aan hun echtgenoot. De echtgenoot in kwestie is vaak al overleden of in een slechte lichamelijke/geestelijke staat dat de boekhouding gedaan wordt door een voor hen bekende persoon die ze vertrouwen.
De familieleden van deze ouderen zijn vaak onbekend met het feit dat de vrouw de heel financiële handel en wandel aan een derde overlaat.

Persoonlijke ervaring

In mijn geval ben ik er recent achter gekomen dat er door derden geld ontvangen wordt vanaf de bankrekening van mijn moeder en dat er ook telkens honderden euro’s gepind worden. Dit naast het feit dat er volgens mijn moeder diverse grote reparaties zijn uitgevoerd aan het huis en de tuin en deze contant betaald moesten worden en er geen bonnetjes zijn. We spreken over duizenden euro’s per “reparaties”. Daarnaast zijn er spullen aangeschaft en abonnementen afgesloten die niet gebruikt worden door haar. Denk hier bijvoorbeeld aan spotify, netflix en andere onlinediensten die niet aan een locatie gebonden zijn.

Omdat ik het niet vertrouwde heb ik een ondercuratelestelling aangevraagd bij de rechter. Uiteraard was mijn moeder hier niet bij mee, omdat zij het allemaal prima vertrouwt en zij er naast zit, wanneer er geld overgemaakt wordt enz. Naar ik verwacht zal er iig bewindvoering opgelegd worden, omdat er veel zaken niet klopten en haar verhaal precies onderschreef wat ik in de aanvraag had opgesteld. De advocaat van mijn moeder vertelde dat zij ook nu een levenstestament wil opstellen en het vermoeden bestaat dat zij daarmee de mogelijke misbruikers zal toewijzen.
Een levenstestament is overigens wel handig voor wanneer je nog “goed” bent. Daarmee zorg je dat iedereen duidelijk heeft hoe er gezorgd moet worden voor wanneer je “niet goed’ meer bent.

Wat mij wel bevreemdt is dat alle organisaties die betrokken zouden moeten zijn en contact moeten onderhouden met mijn moeder, alleen de contactpersoon te spreken krijgen ipv mijn moeder. Ik heb het dan over de gemeente, de thuiszorg, bank enz. Zij zouden een signalerende functie moeten hebben en alles wat ik zag, zou ben hen stuk voor stuk een rode vlag hebben moeten opleveren. Natuurlijk zijn er veel meer ernstige signalen vanuit mijn moeder geweest, waaronder bijvoorbeeld dat de thuiszorg ook even de bankrekening van mijn moeder kon checken inclusief dus de inloggegevens.

Overigens is dit alleen het financiële gedeelte wat ik met u allen deel, omdat de rest te privaat is om te delen, zolang mijn moeder nog leeft.

Ook ik vertrouwde erop dat alle professionals het wel zouden zien wanneer er zulke zaken aan de orde zouden zijn. En zeker wanneer je alleen een contactpersoon te spreken krijgt en niet de hulpvrager zelf.

Mijn zorg is nu dat mijn moeder binnen een jaar alles kwijt is aan geld en goederen en zij ‘te goed’ is voor een verpleeghuis en dan dakloos wordt. Overigens heeft mijn moeder diverse medische problemen (wat ik ook niet wil verder wil uitweiden) maar vindt zichzelf prima in staat om alles zelf te doen.

Er zijn op dit moment steeds meer rechtszaken mbt ouderenuitbuiting.

Mijn adviezen:
Lees de brochure “curatele, bewind en mentorschap” van de rijksoverheid.
Via rechtspraak.nl kunt u bij onderwerpen bewind aanklikken en doorklikken naar bewind regelen.
Bij bewind regelen wordt in 4 stappen u uitgelegd hoe en waar u bewind kunt aanvragen en bij stap 2 staat het formulier mbt de doorloop aanvraagprocedure.
Denk er goed over na of u zelf wel bewindvoerder kan en wil worden of dat u iemand in uw omgeving weet die dit kan doen.
Weet dat er griffierechten betaald moeten worden.
En blijf in de tussentijd alle bewijzen verzamelen. Neem de gesprekken op met het slachtoffer, zodat u het rustig op papier kunt zetten. Ook alle medische gegevens die het slachtoffer vrijwillig deelt. Wanneer er tegenstrijdigheden in de relazen zijn: noteer dit ook. Ook of het slachtoffer aangeeft dat zij zich eenzaam voelt, dood wil etc. Het kan zijn dat dit een lange tijd nodig heeft om te bewijzen, maar lees daarom het formulier door wat nodig is om het aan te vragen. Mocht er voor uw gevoel haast zijn, waardoor het een bijna leven of dood situatie is, vraag dan een spoedzitting aan.
Mocht u een slechte relatie hebben met uw familie: schroom niet wanneer uw gevoel zegt dat het niet klopt. U kunt er levens mee redden.

Omdat ik heteroseksuele ouders heb, schrijf ik dit vanuit het heterorelatieperspectief. Uiteraard zijn er ook LHB-relaties waar dit kan gebeuren.

Brenda Hagen
DITdus!
Diversiteit, Inclusie en Toegankelijkheid dus!

ditdus orange the world ouderenmishandeling

Tags

IngezondenMishandelingOrange the worldOuderenSenioren
Gerelateerde artikelen
Back To Top