Ga naar hoofdinhoud

Wassenaarse VVD: toelichting op besluit om uit coalitie te stappen

7 december 20222 minute read

Het zal inwoners niet zijn ontgaan: de Wassenaarse VVD is vorige week uit de coalitie gestapt. Wethouder Klaver heeft haar ontslag ingediend bij de burgemeester en de raad. Een ingewikkeld besluit, dat helaas onvermijdelijk was. De VVD had er geen geloof meer in dat het coalitieakkoord in gezamenlijkheid succesvol zouden kunnen worden uitgevoerd.

Bij de verkiezingen op 16 maart bleef de VVD de grootste Wassenaarse partij met vijf zetels. Uit respect voor de democratie en de kiezer startte de VVD de onderhandelingen met de tweede partij, HartvoorWassenaar, die ook op vijf zetels kwam. “Dat was,” zo zegt VVD fractievoorzitter Gerbrand Nijman, “na vier jaar tegenover elkaar staan voor beide partijen best een grote stap.” Eind juni sloten de VVD, HartvoorWassenaar, LokaalWassenaar en GroenLinks een coalitieakkoord voor 2022-2026.

De VVD staat nog steeds achter de ambities van dit akkoord. Maar, op een zeer belangrijk punt verschilt onze interpretatie van de afspraken met die van de andere coalitiepartijen. Wat de VVD betreft wordt de ozb gefaseerd verhoogd. Met name HartvoorWassenaar, maar ook LokaalWassenaar en GroenLinks wilden de ozb meteen in 2023 al met 20% verhogen. Maar dat is zo niet expliciet opgenomen in het coalitieakkoord.

Met zo’n enorme ozb-verhoging in één keer, zonder goede onderbouwing, kon de VVD-fractie niet instemmen. Gerbrand: “Het is niet realistisch om te denken dat we deze ozb-opbrengsten meteen kunnen uitgeven. Zo zijn er bijvoorbeeld onvoldoende mensen om alle plannen uit te voeren. Geld dat niet wordt besteed, wordt toegevoegd aan de reserves. Dat vinden wij niet gepast: de gemeente is geen spaarbank. Bovendien is het beter voor onze inwoners, die al te maken hebben met stijgende kosten, om een dergelijke lastenverzwaring geleidelijk in te voeren.”

Ondanks vele gesprekken kwamen de coalitiepartijen niet met elkaar op één lijn. Daarom was de Wassenaarse VVD genoodzaakt om met de oppositiepartijen mee te stemmen voor 0% ozb-verhoging. Daarmee kwam de coalitie onder spanning te staan. Ook was er bij de coalitiepartijen geen wil om in 2023 te beginnen met het centrumplan. Dat maakte dat de VVD het lastige besluit nam om uit deze coalitie te stappen.

De drie overgebleven coalitiepartijen willen samen verder gaan met 10 van de 21 raadszetels. Dus zonder meerderheid. Dat lijkt ons lastig besturen. Wat de VVD betreft is een zo raadsbreed mogelijke coalitie een goed alternatief. De VVD-fractie blijft zich onverminderd inzetten voor een beter Wassenaar.

5ae04aa2 b5f5 40d6 bfcc 719bf6ca2429

Tags

GemeenteraadIngezondenVVDWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top