Ga naar hoofdinhoud
Archieffoto. De burgemeester krijgt uitleg over de nieuwste technieken die worden toegepast in hennepkwekerijen. Fotocredit: René de Wit

Onderzoek RTL Nieuws: Lage score Wassenaar op ranglijst ondermijningsgevoelige gemeenten

9 december 20222 minute read

De gemeente Wassenaar scoort relatief laag op de ranglijst van meest ondermijningsgevoelige gemeenten. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws in samenwerking met de Onderwereldkaart van Nederland. Daaruit blijkt hoe kwetsbaar inwoners, bedrijven en gemeenten zijn voor ondermijnende criminaliteit. Wassenaar staat op plek 279 (van de 352 gemeenten).  

Het onderzoekt geeft inzage in 5 van de 20 indicatoren waarop de Onderwereldkaart is gebaseerd. Voor de gemeente Wassenaar levert het onderzoek de volgende resultaten op: 

● Inwoners verdacht van ondermijnend delict: plek 223 (0,68%)
● Huishoudens met problematische schulden: plek 139 (6,1%)
● Hoogrisicojongeren: plek 296 (2,9%)
● Wapenhandel: plek 264 (4,6 zaken per 10.000 inwoners)
● Panden in bezit veroordeelde eigenaar: plek 90 (3,1%)

Den Haag op 4e plaats

In vergelijking met ons omliggende gemeenten toont het onderzoek aan dat Wassenaar het minst ondermijningsgevoelig blijkt te zijn. In buurgemeente Den Haag zijn, met een 4e plaats op de ranglijst, de problemen het grootst. Voorschoten neemt plek 249 in. Katwijk (163), Leiden (89) en Leidschendam-Voorburg (129) hebben eveneens de twijfelachtige eer met een hogere score op deze ondermijningsranglijst. 

Roadshow ondermijning

In juni van dit jaar kregen raadsleden, wethouders en gemeenteambtenaren in Wassenaar uitleg over ondermijning en hoe je dit kunt herkennen. De gemeente Wassenaar organiseerde toen voor haar medewerkers een speciale Roadshow, met onder andere een kijkje in een hennepkwekerij en een drugslaboratorium, en uitleg over uitbuiting en mensenhandel.

Tags

OndermijningOnderzoek RTL NieuwsWassenaar
Back To Top