Ga naar hoofdinhoud

PvdA: De sleutels in handen, nader verklaard

14 december 20222 minute read

Het zal de Wassenaarse inwoners niet zijn ontgaan. Het was deze weken weer hommeles op raadhuis de Paauw, de coalitie met als basis Hart voor Wassenaar en de VVD viel niet zoals verwacht voor kerstmis maar al voor sinterklaasavond! Uiteindelijk bleek het deze zomer gesloten coalitieakkoord zo flinterdun als het ijs dat zich deze week in de Wassenaarse sloten vormde.

Na drie maanden onderhandelen bleek er interpretatie te kunnen bestaan over de verhoging van de Onroerend Zaak Belasting met 20%. Bizar, want bij zo’n gevoelig onderwerp, waarop het vier jaar geleden tijdens de coalitieonderhandelingen tussen de VVD en Hart voor Wassenaar ook al op misliep, verwacht je dat toch hierover wat was doorgepraat. Kennelijk lag er geen politieke wil om in de buurt van de afspraken te blijven en tegen de achtergrond van alsmaar stijgende kosten van levensonderhoud van inwoners even gas terug te nemen en een voor alle coalitiepartijen aanvaardbare middenweg te bewandelen. Het zij zo; na het vertrek van de VVD uit de coalitie is de PvdA benaderd om aan te sluiten om zo de overgebleven coalitie te helpen aan een meerderheid in de Wassenaarse gemeenteraad.

PvdA fractievoorzitter Henri van Smirren: “We hebben daar natuurlijk even heel goed over moeten nadenken. Omdat we daarbij zoals is geschreven “de sleutels in handen hadden”. Omdat diverse partijen elkaar uitsloten hebben we besloten eerst oriënterende gesprekken te gaan voeren om te bekijken of het zinvol zou zijn om te starten met officiële gesprekken over toetreding tot de overgebleven coalitie. We hebben dat ook direct gemeld bij alle politieke partijen in de raad. Ons doel was een verdere bestuurscrisis in Wassenaar te beteugelen.

Hierbij in het achterhoofd dat door het schrappen van de verhoging van de OZB een aantal belangrijke initiatieven vanuit de gemeente in 2023 niet zijn geborgd in de begroting. Na enkele gesprekken bleek echter dat de standpunten over de mate van verhoging van de OZB te ver uiteen lagen. De PvdA heeft hierna bedankt voor de eer.”

Inmiddels is in de Raad van 13 december besloten dat er nu een verkenner aan het werk gaat om te onderzoeken hoe het nu verder kan. Uiteraard zal de PvdA zich ook hier weer constructief opstellen om te komen tot een zo breed mogelijk en vooral stabiel bestuur van Wassenaar. Daar is iedereen mee gebaat.

 

Tags

GemeenteraadIngezondenPvdAWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top