Skip to content
De nieuwe coalitiepartners presenteren hun getekende akkoord. Vlnr: Jeroen Gankema (Lokaal Wassenaar!), Henri Hendrickx (Hart voor Wassenaar), Gerbrand Nijman (VVD), Sonja Hibbert (GroenLinks) en (in)formateur Martijn Bolkestein

Raad stemt unaniem voor aanstelling verkenner – nieuw college ligt in het verschiet

15 december 20222 minute read

Er wordt een verkenner aangesteld om te komen tot een stabiele meerderheidscoalitie. Een motie met die strekking is dinsdagavond unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

Hubert Schokker (CDA), indiener van de motie, stelde dat de afscheidswoorden van voormalig wethouder Klaver indruk op hem hadden gemaakt. Over de ontstane situatie met het vertrek van de VVD uit het college was Schokker duidelijk. “De stabiliteit lijkt achter de horizon verdwenen. Eigenbelang lijkt te prevaleren boven algemeen belang.”

Pasquale van Vliet (Hart voor Wassenaar) verklaarde zich voorstander van de voorliggende motie maar nam alvast een voorschot op een nieuwe politieke situatie, namelijk een college zónder Hart voor Wassenaar. “De formateur mag Hart voor Wassenaar overslaan in zijn of haar zoektocht naar deelnemers voor een nieuwe coalitie. We zullen vanuit de oppositie zo goed als mogelijk proberen om wensen van onze kiezers te realiseren.”

Ze blikte terug op de begrotingsraad van 9 november en stelde vast dat het niet meer realistisch is om een meerderheid te vinden voor de voortzetting van de plannen uit het coalitieakkoord en dan met name de OZB-verhoging. “We hadden de hoop om toch nog een meerderheid te vinden binnen de raad voor de voortzetting van de plannen uit het akkoord,” klonk het spijtig. “We betreuren dit ten zeerste. We hebben het geprobeerd maar het heeft niet zo mogen zijn,” aldus Van Vliet.

Henri van Smirren (PvdA), die de afgelopen weken de politieke ogen op zich gericht zag, verklaarde geen trek te hebben in deelname aan de huidige coalitie. ”We zullen niet om de tafel gaan met de huidige coalitie. Dat is een politiek feit.”

Na afloop van de gemeenteraadsvergadering sprak burgemeester Leendert de Lange de hoop uit dat het kerstreces wordt gebruikt voor bezinning. “Mijn diepe wens is dat we beeldvorming en framing achterlaten in het oude jaar en samenwerking en met elkaar praten meenemen naar het nieuwe jaar.”

 

Tags

GemeenteraadGemeenteraadsvergaderingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top