Fotocredit: Coos Hübscher

Blauw-Zwart imiteert Oranje

16 december 20222 minute read

De toeschouwers bij de wedstrijd Blauw-Zwart – VVSB wreven zich de ogen uit. Met de ontsnapping van het Nederlands Elftal nog op het netvlies zagen zij Blauw-Zwart een identieke stunt uithalen. Alleen hoefde er op De Schulpwei niet verlengd en ook geen penalty’s genomen te worden.

Beide team begonnen met aanvallende bedoelingen aan de wedstrijd. Gaandeweg creëerde de Lagerberg Verhuisgroep formatie een veldoverwicht, maar de kansen die hieruit voortkwamen werden helaas niet benut. Schoten net naast of over het doel, en dreigde de bal toch tussen de palen te belanden, dan was daar telkens VVSB doelman Warmerdam om verder onheil te voorkomen.

En dus trad de aloude voetbalwet weer in werking. Na een klein half uur voetbal een onachtzaamheid in de Blauwe defensie en plof, daar lag de bal achter keeper Danny Zwaan in het doel. Nauwelijks 3 minuten later een te zachte terugspeelbal van een der verdedigers en de 0-2 was een feit. Een ogenschijnlijk onoverbrugbare achterstand bij rust.

In het begin van het tweede bedrijf gebeurde er weinig. Blauw-Zwart oogde onmachtig en VVSB hoefde niet meer zo nodig. Dit leidde tot een gezapig potje middenveldvoetbal waarbij de bezoekers uit Noordwijkerhout nog tot een paar kleine kansjes wisten te komen.

Zo kabbelde de wedstrijd voort, tot zo’n 10 minuten voor tijd de Lagerberg Verhuisgroep brigade nog eenmaal de mouwen opstroopte. Dat leidde in de 87e minuut tot een gave voorzet van Iliass Assaban die door Kaj Kronenburg op waarde werd geschat: 1-2. Hoewel er nog maar luttele minuten te spelen waren kregen de supporters en spelers er toch weer een beetje geloof in. De Blauwen ontworstelden zich aan het lethargische spel en trokken, met het gezegde ‘De dood of de gladiolen’ in het achterhoofd, volop ten aanval. En in de 89e minuut volgde de beloning.

Quint van der Ploeg stoomde met de bal aan zijn voeten over de linkervleugel op, gaf de bal aan Iliass en diens loepzuivere voorzet werd door Kaj binnen geschoten: 2-2, en verbazing bij VVSB en gejuich bij alles wat Blauw-Zwart was. Vlak daarna floot scheidsrechter Yanover voor het einde en was er toch nog een punt behaald waar dat eerder in de wedstrijd niet meer verwacht was. Oranje heeft Wout Weghorst, Blauw-Zwart heeft Kaj Kronenburg!

Dit was de laatste competitiewedstrijd van dit jaar. IJs en weder dienende speelt Blauw-Zwart op 21 januari volgend jaar uit bij FC Oegstgeest.