Skip to content
Fotocredit: Run for Rio

Run for Rio bouwt 2 scholen voor 500 kinderen

16 december 20223 minute read

In Oeganda gaan de kinderen graag naar school. Maar wat als je daar 10 km voor moet lopen en de gevaren onderweg op de loer liggen. Zo ook in Abuk in het noorden van Oeganda. Ik was daar vorig jaar en woonde een kerkdienst bij. Na afloop sprak ik moeders in prachtige kledij. Schoon drinkwater en een school voor hun kinderen waren hun vurige wensen. Terug in Wassenaar besprak ik dat met het bestuur van Run for Rio. Prompt kwam daar het besluit, dit wordt de bestemming van het legaat van ons oud bestuurslid Henk Rozestraten en zijn lieve vrouw Clemmy!!

Run for Rio is een eenvoudige maar toch ook wel een heel bijzondere Stichting in Wassenaar. De mensen uit deze organisatie gaan hardlopen, wandelen, fietsen, klaverjassen en doen tal van andere activiteiten. Telkenmale is het doel iets te bouwen voor kansarme kinderen. Al 33 jaar lang ligt de focus op onderwijs voor kansarme kinderen. Run for Rio heeft al 25 scholen laten bouwen in Brazilië, Indonesië, Ethiopië, Kenia en Tanzania. En in Oeganda, hoe gaat het daar. Nou, in Kalagala, een dorp aan de Nijl, bouwen we de New Horizon school. Wel liefst 7 klaslokalen zijn al klaar en we bouwen nog aan de laatste 4 lokalen. En hoe gaat het dan nu in Abuk?

Abuk is een bijzonder verhaal. Plots was daar het legaat. En er was een gulle gever, die zorgde voor de aanleg van schoon drinkwater. Er werd grond gekocht en de bevolking ging direct zelf stenen maken. De fraaie rode grond in Oeganda is daar prima geschikt voor. Graafwerk gaat daar nog eenvoudig met de schop. Iedereen helpt mee en verdient op die manier een beetje inkomen. Muren werden gemetseld. Bomen gingen om en het hout werd gebruikt voor de fundering van het dak. Daarna volgden de dakplaten, de cementen vloeren en het stukadoren van alle wanden. Met het laatste beschikbare geld werden deuren en ramen gemaakt en geplaatst.

Wanneer gaan de kinderen in Abuk naar school? Wel in februari 2023 start weer een nieuw schooljaar. De kinderen zijn niet te houden. Leerkrachten worden geselecteerd. We gaan starten. Maarrrrr, er zijn nog geen toiletten, nog geen schoolmeubilair, geen boeken, geen schriften, geen pennen.

Daar is hulp voor nodig, de hoop is gevestigd op een mooie Kerst met fijne geschenken. Doe mee, help deze kinderen naar school, stort uw bijdrage op NL57RABO0368010724 of NL21INGB0000193157 t.n.v. Stichting Run for Rio. Voor meer informatie bel met Leo Bellekom, 0643265500.

 

 

 

Tags

Goede doelOegandaRun for Rio
Gerelateerde artikelen
Back To Top