Skip to content

Zelfstandigheid in gevaar

16 december 20222 minute read

De doelstelling van onze vereniging is het behouden en bevorderen van de leefbaarheid en het woongenot in ons dorp ‘op zodanige wijze dat het eigen karakter van Wassenaar gehandhaafd blijft’. Bij ‘eigen karakter’ denken we aan de landschappelijke uitstraling van ons dorp. Een gemeente omgeven door veel natuur en binnen de gemeentegrenzen rijkelijk voorzien van landgoederen, lommerrijke lanen en een historische dorpskern; een kleinschalig dorp dat als een oase van rust zich nestelt in een drukke Randstad.

Een dorp waar de menselijke maat regeert, met een omvangrijk verenigingsleven en een door vrijwilligers gestut sociaal-maatschappelijke dienstverlening. Een gemêleerd dorp ook met plaats voor alle gezindten, waar mensen van ‘buiten’ eenvoudig hun plek vinden. En een gemeente met een voorzieningenniveau van o.a. winkels, horeca en sportverenigingen afgestemd op de kleinschaligheid en tot slot een dorp met een daadkrachtig, effectief gemeentebestuur. De Vrienden zijn van mening dat dit zojuist geschetste dorp alleen kan bestaan als Wassenaar zelfstandig is. Alhoewel, zijn we dat nog steeds van mening? Een gedurfde vraag vanuit onze Vereniging. Als wij die vraag stellen, dan is er wat grondigs mis in ons geliefde dorp.

U heeft ongetwijfeld de afgelopen maanden de politieke berichtgeving op deze website gevolgd en die stemt ons treurig. De indruk die bij ons achterblijft, als we alle incidenten op een rijtje zetten, is dat het bestuur van onze gemeente de indruk geeft de controle te hebben verloren. Bovendien lijkt ook de relatie met de dorpsbewoners op veel terreinen te zijn verstoord. Zonder uitputtend te zijn een paar voorbeelden: een OZB-verhoging voorstellen in deze tijden van crisis, de toerismebranche overvallen met een verdubbeling van de Toeristenbelasting nu men net uit de Corona-ellende aan het klauteren is, het terugkomen op gemaakte afspraken met de ondernemers in het centrum over de renovatie.

En dan hebben we het nog niet over grote aanbestedingsprojecten die veel duurder uitpakken, wetgeving die men vergeet te publiceren en door o.a. een tekort aan ambtenaren een rammelend interne management op de Paauw. En als klap op de vuurpijl komt daar een politieke crisis bovenop, veroorzaakt door een gebrek aan vertrouwen tussen bepaalde politici en partijen. Is dit alles voortaan het werkelijke ‘eigen karakter’ van ons dorp? Mocht dit beeld inderdaad gaan beklijven, dan zal de steun voor zelfstandigheid snel verdwijnen. Wij als Vrienden willen die kant niet op en het is aan het gemeentebestuur en de politici om dat te voorkomen.

Tags

ColumnVrienden van WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top