vrijdag 27 mei 2022

P Politiek

VVD pleit voor actie om geluidsoverlast van vliegtuigen te verminderen

Afgelopen weken bereiken ons meer en meer meldingen van overlast van het geluid van laag overvliegende vliegtuigen op weg naar Schiphol. Van noord tot zuid, van Meijendel tot in het centrum van ons dorp.

De Wassenaarse VVD wil de overlast een halt toeroepen. De VVD fractie heeft het College van B&W gevraagd naar een analyse van de oorzaken van de toegenomen geluidshinder. Ook willen we weten welke acties het College gaat ondernemen richting Schiphol, de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om een oplossing te vinden voor het probleem. En we willen nog dit jaar starten met objectieve geluidsmetingen op Wassenaars grondgebied. Daarin willen we graag samen optrekken met de omliggende gemeenten (zoals Katwijk), die hetzelfde probleem ervaren.

Er circuleren verschillende berichten over de oorzaak. Van werkzaamheden, zoals tijdelijk onderhoud aan de Aalsmeerbaan (april-juli 2022), tot aangepaste routes en vlieghoogtes van draaiend en dalend vliegverkeer richting de Kaagbaan. Ook zien we dat sinds de afname van de corona pandemie het aantal vluchten op Schiphol weer toeneemt naar het niveau van voor de crisis. De VVD wil graag de feiten op een rij en een goede analyse van de geluidsoverlast.

Beoogd VVD commissielid Manuel Dijkstra (10 mei installatie): "Wij zijn voorstander van een sterke luchthaven Schiphol met veel directe, wereldwijde verbindingen. Dat is goed voor onze economie, werkgelegenheid en vestigingsklimaat. De nabijheid van de luchthaven is ook voor Wassenaarders een reden om hier te wonen. Dat er tijdelijk extra onderhoud nodig is aan de Aalsmeerbaan is begrijpelijk, maar dan moet daar wel tijdig over gecommuniceerd worden door de luchthaven. Nu verrast het ons. Het kan verder niet zo zijn dat structureel aanvliegroutes en hoogtes aangepast worden zonder dat daar met gemeenten en belanghebbenden over is gesproken."

Verder is het toegenomen vliegverkeer niet alleen hinderlijk voor onze inwoners, maar kan het ook gevolgen hebben voor onze natuurgebieden (zoals Meijendel en Berkheide die een Natura 2000 status hebben). De VVD roept daarom het College nu op tot actie!

Wat kunt u zelf doen?

Wassenaarders kunnen zelf ook wat doen: maak melding van geluidsoverlast bij het Meldpunt Bewoners Aanspreekpunt Schiphol https://bezoekbas.nl of op https://vliegherrie.nl.
Hoe meer wij dat doen hoe duidelijker het wordt dat Wassenaar hinder ondervindt van het vliegverkeer van Schiphol.

Heeft u vragen of opmerkingen stuur dan een email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

IMG 3022