Skip to content

Geldezel, hoe word je dat? En wat zijn de vervelende gevolgen?

14 mei 20224 minute read

Criminelen ontvangen het geld van hun slachtoffers liefst niet op hun eigen bankrekening. Daarmee zouden ze wel heel makkelijk opgespoord kunnen worden. Ze zijn dan ook doorlopend op zoek naar bankrekeningen die ze wél veilig kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld die van u!

Oplichters beschikken over een scala aan trucs om u over te halen uw bankrekening ‘uit te lenen’ voor hun kwade bedoelingen. Veelal zonder dat u dat zelf beseft. We zetten een aantal van de meest gemelde voorbeelden op een rijtje.

Die leuke vacature
Op internet wemelt het van de vacatures waarbij het eigenlijke werk bestaat uit het ontvangen en doorstorten van, doorgaans buitenlands, geld.

Als werknemer wordt u tegen een riante vergoeding ingezet als regiomanager, financieel manager of een andere mooie functiebenaming. Er zijn geen vereisten om het werk te kunnen doen, zolang u maar met een computer overweg kunt, enkele uren per dag beschikbaar bent en over een bankrekening beschikt. Want de ‘werkgever’ heeft een goede reden waarom gelden niet rechtstreeks naar het bedrijf kunnen worden overgemaakt. Dat moet via uw bankrekening.

Een ‘vriend’ uit de brand helpen
Bekend is dat criminelen graag hun geldezels werven onder mensen met een verstandelijke beperking. Ze leggen hun slachtoffers met cadeautjes en complimentjes in de watten en bewegen ze vervolgens hun pinpas uit te lenen, inclusief de bijbehorende pincode. Of ze vragen hun slachtoffer contant geld voor ze op te nemen bij de pinautomaat. Geld dat ze op dat moment door een slachtoffer of andere geldezel op de betreffende rekening laten storten.

Een paar tientjes verdienen
Fraudeurs vinden hun geldezels ook vaak op schoolpleinen. Zwaaiend met papiergeld vragen ze scholieren hen even te hulp te schieten door geld voor ze op te nemen uit een pinautomaat. Menig jongere is op deze manier voor een paar tientjes stevig in de problemen geraakt.

Als onderdeel van datingfraude
Oplichters die zich bezighouden met datingfraude ‘bewerken’ doorgaans meerdere slachtoffers tegelijk. Het geld van die slachtoffers willen ze natuurlijk ook veilig in ontvangst kunnen nemen. Een aantal datingfraudeslachtoffers wordt om die reden benaderd met de vraag hun bankrekening te mogen gebruiken om geld over te maken. Dat geld is dan bijvoorbeeld afkomstig uit oorlogsgebied of betreft een bonus van de werkgever die ze anders niet kunnen verzilveren. Ook hier is het aantal smoezen legio en is het geld uiteindelijk afkomstig van andere slachtoffers.

Geldezel tegen betaling? U bent katvanger

Naast de geldezel kennen we ook de katvanger. Een katvanger is iemand die zich laat betalen voor zijn activiteiten en zich bewust is van het criminele karakter van zijn of haar handelen. Dit is voor een rechter een verzwarende omstandigheid en dus worden katvangers harder aangepakt dan geldezels.

Ook katvangers zijn er in gradaties, variërend van de junk die in ruil voor een shot wel wil meewerken tot beroepskatvangers die het niet erg vinden regelmatig een tijdje te moeten zitten en zich daarvoor vorstelijk laten betalen.

De gevolgen
Veel geldezels zijn zich er niet van bewust dat ze hebben ze meegewerkt aan criminele opzet. De kans dat zij gepakt worden, is echter 100 procent. Als de politie onderzoek doet naar de crimineel, zullen ze het spoor van het geld volgen en bij de geldezel uitkomen.

Banken willen geen criminaliteit faciliteren en hebben daarom programma’s draaien die kijken naar ongebruikelijk financieel handelen van hun klanten. Dat een tiener die normaal alleen het geld van een bijbaantje op zijn rekening krijgt opeens een paar duizend euro ontvangt, wordt meteen gesignaleerd. Zeker als dat geld vervolgens direct cash wordt opgenomen.

Wanneer iemand wordt betrapt op crimineel handelen via zijn/haar bankrekening, neemt de bank direct maatregelen. De bankrekening wordt geblokkeerd en u kunt geen nieuwe meer openen. En omdat dit centraal geregistreerd wordt, geldt dat ook voor alle andere banken. Bovendien loop je het risico aansprakelijk te worden gesteld voor het verdwenen geld. 

De eigenlijke dader blijft buiten beeld
Door op een slimme manier gebruik te maken van geldezels of katvangers, zorgen fraudeurs ervoor dat het financiële spoor onderweg ergens ophoudt.

Bijvoorbeeld door het geld uiteindelijk over te laten maken via een geldtransferkantoor als Western Union en MoneyGram, of via allerlei buitenlandse bankrekeningen. Het geld verdwijnt daarmee definitief uit beeld en de crimineel is niet te traceren.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

 

Tags

bewustwordingFraude helpdeskGeldezelOplichtingWassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top