donderdag 06 oktober 2022

P Politiek

PvdA uit zorgen over de uitvoering WMO

Afgelopen woensdag 7 september heeft de PvdA mondelinge vragen gesteld in de commissie Mens & Maatschappij. De PvdA heeft, naar aanleiding van signalen van de inwoners in Wassenaar en een persbericht, verschillende vragen gesteld aan de wethouder omtrent de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De PvdA krijgt steeds meer signalen van inwoners dat zij lang moeten wachten op het zogenaamde keukentafelgesprek waar hun hulpvraag met een Wmo consulent wordt besproken.

De wachtlijsten nemen toe wat gevolgen heeft voor de termijn waar de benodigde hulp en of voorziening wordt verkregen. In een persbericht van de gemeente wordt een zogeheten moreel appél gedaan aan de inwoners, om alleen als ze het écht nodig een beroep te doen op de Wmo, en het niet meer als een recht te zien. Dit persbericht is in het verkeerde keelgat geschoten bij de sociaal democraten.

PvdA commissie lid Marvin van der Nat (foto onder): “de antwoorden van de wethouder op mijn vragen waren ook verontrustend. De wachtlijsten lopen op en wegens krapte op de arbeidsmarkt hoeven we de komende tijd geen verbetering te verwachten. Er kunnen maar zoveel telefoontjes per dag worden aangenomen, dat is wat ik als antwoord kreeg. Het college doet een moreel appél op inwoners. Diegene die het zelf kunnen oplossen, even kunnen wachten of zelf kunnen betalen moeten dat vooral zelf doen en zich niet melden bij de Wmo. De Wmo is er alleen voor mensen die het écht nodig hebben. Ouder worden en de beperkingen die daarbij komen kijken, horen bij het leven stelt de wethouder….”

Marvin van der Nat vervolgd: “De Wmo is er niet voor niets en betreft een voorziening van de overheid waarbij je mensen niet mag uitsluiten. Ik geloof niet dat inwoners zomaar een beroep doen op de Wmo, sterker nog: de meeste inwoners weten vaak niet wanneer ze een beroep kunnen doen op de Wmo, omdat ze er waarschijnlijk niet of nauwelijks mee te maken hebben gehad. Het morele appél is een extra drempel om je als inwoner vooral niet te melden en dat kunnen de inwoners in de huidige tijd niet gebruiken.”

De PvdA zal dit intensief blijven monitoren en hopen dat er manieren gevonden gaan worden om dit op te lossen.

IMG 20220604 WA0015VanderNat