Skip to content

CDA Zuid-Holland presenteert het tienpuntenprogramma in braille

5 januari 20232 minute read

In het kader van de Wereld Braille Dag heeft Dirk van der Borg – voorzitter van de programmacommissie van het CDA Zuid-Holland – vandaag de tien belangrijkste punten van het CDA-verkiezingsprogramma in braille aangeboden aan Drs. Jaap Smit, voorzitter van de Raad van Toezicht van Bartimeus. Ook zal het tienpuntenprogramma aangeboden worden aan Dhr. Leo Dijk, betrokken CDA lid en visueel beperkt. Het initiatief van het CDA om de provinciale politiek nog toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden waardeert hij zeer.

Met de vertaling van de belangrijkste punten uit het verkiezingsprogramma in braille toont het CDA aandacht te hebben voor de ruim 350.000 blinden en slechtzienden in Nederland. Meindert Stolk, lijsttrekker CDA Zuid-Holland: “Mensen met een arbeidsbeperking moeten kunnen meedoen en hun bijdrage leveren aan de maatschappij. De groep blijft bijvoorbeeld uitdagingen hebben met het vinden van werk. Er is een taak voor iedereen. We blijven het ontzettend belangrijk vinden om te kijken hoe iedereen mee kan komen. Dat kan via een betaalde baan, maar ook vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk in de samenleving.”

Daarnaast vindt Stolk dat de ideeën van het CDA voor iedereen toegankelijk moeten zijn, dus ook voor mensen met een visuele beperking.
Recent pleitte o.a. Kamerlid Lucille Werner voor een audiodescriptie (waarbij een stem vertelt wat in beeld te zien is) bij de publieke omroep.

Het tienpuntenplan is door de CBB (Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden) uit Ermelo in braille omgezet. De CBB is gespecialiseerd in het toegankelijk maken van lectuur en informatie voor mensen met een leesbeperking. Lectuur en informatie wordt omgezet naar passende leesvormen als braille, maar ook grootletter en audio. De CBB zet zich daar, samen met ruim 200 vrijwilligers, dagelijks voor in.

Sinds 2001 wordt wereldwijd op 4 januari, de geboortedag van Louis Braille, aandacht besteed aan het belang van communicatie voor blinden en slechtzienden. Door de uitvinding van het brailleschrift hebben ook blinden toegang gekregen tot veel informatie.

Tags

CDA Zuid-HollandProvinciale StatenProvincie Zuid HollandVerkiezingsprogramma
Gerelateerde artikelen
Back To Top