Skip to content
Fotocredit: PR

HartvoorWassenaar: Keep calm and carry on

6 januari 20233 minute read

Keep calm and carry on. Dit wordt in Engeland gezegd wanneer zich iets ernstigs voordoet. Blijf kalm en ga gewoon door. De afgelopen maanden zijn voor de lokale politiek zeer turbulent verlopen. Niet goed. Kalm blijven en rustig doorgaan.

Wij hebben lang stilgestaan bij wat er sinds de verkiezingen is gebeurd. Met als voorlopig dieptepunt de affaire Klaver-Bouman.

Wanneer je midden in onze dorpspolitiek zit hoor je natuurlijk veel. En wanneer je een jaar of 10 meedraait dan weet je veel. We plaatsen de recente gebeurtenissen in het juiste perspectief.

Van belang is te weten dat in 2006 VVD en CDA respectievelijk 11 en 6 zetels in de raad hadden. Samen 17 van de 21 zetels en daarmee het helemaal voor het zeggen. En dat duurde al enige tientallen jaren. Vanaf 2006 is hun zetelaantal gestaag achteruit gegaan. Bij de laatste verkiezingen van 2022 hebben VVD en CDA respectievelijk 5 en 2 zetels gehaald.

In 2006 ontstond de eerste lokale partij. De VVD verloor 5 van de 11 zetels en kwam op 6 uit. Dit was een direct gevolg van jarenlang slecht financieel beleid waardoor de gemeente werd gedwongen tot een OZB verhoging van 80% (!!!). Wanneer je niet een financieel robuust beleid voert, krijg je dit soort schokbewegingen. En dat heeft dan jaren van politieke instabiliteit tot gevolg.

Sinds 2006 is het aantal zetels van de lokale partijen langzaam gegroeid. Nu hebben de lokale partijen 9 van de 21 zetels (HartvoorWassenaar 5, Lokaal Wassenaar! 3 en DLW 1). Dit is ten koste gegaan van de landelijke partijen en die zijn daar niet gelukkig mee. Ze willen de regie niet kwijt. En dan zie je dat alle trucs uit de kast worden gehaald om je tegen te werken.

HartvoorWassenaar heeft van af het begin als strategie: Luister naar de Wassenaarder, vermijdt ruzie met de andere lokale partijen en doe niet mee om het meedoen. Ga voor de inhoud. Bouw zo je geloofwaardigheid op. Bouw zo je kracht op voor Wassenaar.

• Zelfstandigheid van Wassenaar, hoe dan ook.
• Goed bestuur en dat wil zeggen een degelijk ambtelijke organisatie en verantwoordelijk financieel beleid.
• Bescherming van het groen en de groene ruimte.
• Goede dienstverlening aan de Wassenaarders.
• Respect voor de Wassenaarders. We zijn er voor alle Wassenaarders.
• Leefbaarheid in Centrum en Noord verbeteren.

De komende periode zullen wij ons niet binden aan een coalitie. Met een vrije rol zijn we straks niet verplicht aan een heel eng coalitieakkoord en kunnen we meer voor Wassenaar bereiken. We zullen initiatieven nemen zoals we dat hebben gedaan met de doseerinstallatie op de Katwijkse weg. Het eerste initiatief in 12 jaar om echt iets te doen aan sluipverkeer.

Dus “keep calm and carry on” en we maken je HartvoorWassenaar nog sterker.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Solide. Het klopt

 

Tags

GemeenteraadHart voor WassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top