Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Veel media-aandacht voor Wassenaars onderzoek naar integriteit en bestuurscultuur

12 januari 20232 minute read

Het onderzoek naar integriteit en de bestuurscultuur in Wassenaar heeft landelijke media-aandacht gekregen. Diverse landelijke dagbladen als het AD en het NRC berichtten erover. Een vakblad als Binnenlands Bestuur deed dat ook. 

Eind december heeft burgemeester Leendert de Lange het besluit genomen tot het instellen van een inventariserend vooronderzoek naar de integriteit en bestuurscultuur en het instellen van een vertrouwenspersoon politieke ambtsdragers. De burgemeester heeft hiertoe besloten na overleg met de fractievoorzitters, het voeren van reflectieve gesprekken en op basis van signalen. 

Het doel van het onderzoek is om ervoor te zorgen dat iedereen in een sociaal veilige omgeving het werk kan doen. De aanstelling van de vertrouwenspersoon vormt een aanvulling op de bestaande ‘gedragscode politieke ambtsdragers 2020’. Met de aanstelling van een vertrouwenspersoon kan iedereen die daaraan behoefte heeft, zich tot die persoon richten. Tevens stelt het de burgemeester in staat zijn onafhankelijke rol te bewaren. 

Aanleiding voor deze maatregelen vormen uitspraken van voormalig wethouder Caroline Klaver-Bouman tijdens haar afscheidsspeech en de ophef die daarvan het gevolg was. In zijn nieuwjaarstoespraak besteedde de burgemeester aandacht aan de inmiddels ontstane politiek- en bestuurlijke instabiliteit in Wassenaar. Hij riep op tot samenwerking en verwees daarbij naar de Kersttoespraak van koning Willem-Alexander: ‘Democratie is, met respect voor ieders grondrechten, samenwerken aan oplossingen waarin de meerderheid zich kan herkennen.’ De burgemeester gaf aan dat hij op iedereen rekent om in 2023 hieraan keihard te werken ‘in het belang van een zelfstandig en zelfbewust Wassenaar.’ 

Lees hier de desbetreffende informatiebrief van de burgemeester aan de gemeenteraad. 

Tags

BestuurscultuurGemeentebestuurIntegriteitIntegriteitsonderzoekVertrouwenspersoonWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top