Ga naar hoofdinhoud
Jewish Jazz

Sprankelende middag met Jewish Jazz (met video)

Kunstredactie
18 januari 20232 minute read

Op zondag 15 januari presenteerde de Jazz Sociëteit Wassenaar in het Deijlerhuis een middag genaamd Jewish Jazz. Voorzitter Fred Weyn vertelde dat dit al eerder op het programma stond, maar dat Corona roet in het eten had gegooid.

Dit keer lukte het wel en bracht een vijftal beroepsmuzikanten onder aanvoering van zangeres Mirjam van Dam een sprankelende voorstelling over het voetlicht. De uitverkochte zaal werd meegenomen in een reis langs de joodse invloeden in de ontwikkeling van de jazz. Dit reikte van  de invloed van de joodse Klezmer tot de samenwerking met gekleurde Amerikanen in de clubs van Harlem.

De voor iedereen wel bekende nummers van George Gershwin, Irving Berlin en Dave Brubeck werden op een geweldige wijze zowel in het Jiddisch als in het Engels vertolkt door zangeres Mirjam van Dam, die het middelpunt vormde van de middag.

Namen als Benny Goodman en Sophie Tucker passeerden de revue evenals de opera Porgy en Bess. Dit  illustreerde mede hoe invloedrijk de joodse inbreng is geweest in de ontwikkeling van de muziek en met name de jazz van de vorige eeuw.

Vele joodse melodieën met jiddische teksten werden succesnummers als zij eenmaal  in het Engels werden vertaald. Zo zongen de Barry sisters een Jiddisch lied, dat een wereld hit werd, toen zijn het vertaalden in “tea for two’.  En het overbekende nummer ‘I’m dreaming of a white Christmas’ is van de hand van de joodse componist Irving Berlin.

Gezangen uit de synagoge vormden vaak de inspiratie voor joodse componisten. Vele van hen waren als arme immigranten de Verenigde staten binnengekomen op de vlucht voor de pogroms in Rusland. Hun vlucht voor geweld en discriminatie smeedde een band met de gekleurde Amerikanen, die in de VS ook te maken hadden met geweld en discriminatie. Uit deze samenwerking ontstond de ‘blues’.  

Zo heeft deze sprankelende en inspirerende middag het enthousiaste publiek op muzikale wijze geleerd hoe groot de joodse invloed was op de ontwikkeling van de muziek en met name de jazz van de vorige eeuw.

Op zondag 19 februari presenteert de Jazz Sociëteit Wassenaar de volgende jazzmiddag met het trio van Philippe Lemm.

Tickets voor deze middag kunnen gereserveerd worden via www.jazzsocieteitwassenaar.nl

Tags

DeijlerhuisJazz Societeit WassenaarJewish JazzWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top