Skip to content
Burgemeester Leendert de Lange (r) en raadslid Ben Paulides bij het Joods monument. Fotocredit: Redactie

Holocaust herdacht in Wassenaar

26 januari 20232 minute read

Vandaag werd in de aula van begraafplaats Persijnhof en bij het joods monument aldaar de jaarlijkse Holocaust herdenking Wassenaar gehouden. Wereldwijd is 27 januari uitgeroepen tot Holocaust Memorial Day en op zondag 29 januari zal de Nationale Holocaust herdenking plaatsvinden in Amsterdam.

Ton Beijersbergen, lid van de werkgroep ‘Stolpersteine Wassenaar’ opende als ceremoniemeester de goedbezochte bijeenkomst.  Burgemeester De Lange memoreerde in zijn toespraak de 98 Wassenaarse slachtoffers van de Holocaust. Ter nagedachtenis van hen zijn er tot op heden 22 ‘struikelstenen’ geplaatst. Ook herdacht de burgemeester omgekomen verzetsmensen als Geesbert van Barneveld, die dankzij de inspanningen van plaatsgenoot Peter Knijnenburg onlangs de Yad Vashem onderscheiding heeft gekregen.

Esther Karsch-Spiro vertelde vervolgens op ontroerende wijze het verhaal van haar joodse vader, die als jongen van 18 op weg naar Westerbork uit de trein wist te springen en zo het vege lijf kon redden. Haar beide grootouders overleefden de Holocaust niet. Tamar Soetendorp, dochter van rabbijn Soetendorp, las vervolgens drie van haar gedichten voor.

Nadat Oz Shasha enkele  joodse liederen ten gehore bracht, begaf het gezelschap zich naar het monument. Oz Shasha sprak daar tezamen met Bert Dreese van de joodse gemeenschap het Kaddish uit. Het gebed voor de doden.

Burgemeester de Lange legde tezamen met raadslid Ben Paulides een krans namens de gemeente en Margaret de Vos van Steenwijk legde een bloemstuk namens de werkgroep  ‘Stolpersteine Wassenaar’.

Tags

BijeenkomstHolocaustHolocaust Memorial DayHolocaustherdenkingKransleggingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top