Skip to content
Run For Rio
Fotocredit: Run for Rio

Help Run for Rio de Blessed Land school starten

Leo Bellekom
27 januari 20232 minute read

De school is bijna klaar. De kinderen staan al voor de deur te gluren en vragen wanneer ze kunnen beginnen. Op 6 februari begint het nieuwe schooljaar in Oeganda. Een hoofdonderwijzer is aangetrokken en leerkrachten zijn geworven. Komende weken krijgen alle kinderen in Abuk een schooltest. Aan de hand van de test en een gesprek met de ouders wordt ieder kind zorgvuldig in een klas geplaatst. Echter het geld is nu op en er zijn nog geen schoolbenodigdheden zoals een schoolbord, boeken, schriften, pennen, potloden, e.d. Help mee de school op 6 februari te laten starten. NL57RABO0368010724 en NL21INGB0000193157 staan komende weken open voor uw speciale bijdrage voor de Blessed Land school.

Op de nieuwjaarsbijeenkomst van Run for Rio vertelde voorzitter Leo Bellekom wat er allemaal is gebeurd in Abuk in 2022. Een legaat van Henk en Clemmy Rozestraten maakte het mogelijk om een stuk land te kopen in Abuk, een dorpje in het dorre, droge Karamoja in Oeganda. Van het legaat was nog geld over om te starten met de bouw van een school voor de allerarmsten. De bevolking bakte stenen van de eigen rode grond, wat daar geschikt voor is. De werklui zijn daarna in het eigen dorp geselecteerd.

De muren zijn gemetseld en gestuukt. De dakconstructie is gemaakt van hout uit de eigen omgeving. Metalen dakplaten zijn geplaatst. Kozijnen en luiken zijn in de werkplaats gemaakt en daarna geplaatst. Plots is er een geldschieter voor de aanleg van water, super! Van nog enkele bijdrages wordt nu het schoolmeubilair in de werkplaats gemaakt door de timmerlieden. De metselaars zijn bezig met de aparte toiletgebouwen. Anderen bewerken de grond , deels voor de schoolmaaltijden en deels om een sportveld te maken.  

Vele handen maken het werk licht. Iedereen helpt mee. Het door de lokale bevolking verdiende geld, wordt bewaard voor het schoolgeld dat straks voor de kinderen moet worden betaald. Het is een idioot ambitieus plan, maar de lokale bevolking heeft het waargemaakt. De school staat er!

Maar nu nog de schoolmaterialen. Daar kunnen we uw hulp heel goed voor gebruiken. Voor iedere 5 euro kan een kind starten. Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van Run for Rio hebben we al 48 x 5 euro ontvangen. Helpt u ook mee, u maakt er de kinderen zo blij mee. Wilt u meer weten, bel dan met Leo Bellekom, 0643265500

Tags

Blessed Land schoolDoneerGoede doelOegandaRun for RioSchoolkinderen
Gerelateerde artikelen
Back To Top