Skip to content

Winkelcentrum; zo kan het ook!

Thea Messemaker
29 januari 20232 minute read

Op 15 december 2022 ging de gemeenteraad in de Spaanse gemeente Mijas akkoord met de ontwikkeling van het gebied, Colinas de El Chaparral, een gebied van 306.000 m2. Andrés Ruiz, de procesmanager, vertelde dat het plan fundamentele verbeteringen behelst: “De constructie van een nieuw drainage-systeem, vervanging van de bovengrondse elektriciteitsmasten door ondergrondse bekabeling, en het aanleggen voetgangerspaden. Het moet het grootste natuurgebied van Andalusië worden, inclusief een sportgebied van 137.000 m2.”
Over dit plan las ik tijdens mijn verblijf in Andalusië in de lokale krant van Mijas; Mijas News. Onze Wassenaarse Krant zeg maar. Dat is nog eens wat anders dan de opwaardering van ons kleine winkelcentrum. Indrukwekkend vind ik de bijdrage van de grondeigenaren. Zij zijn de ontwikkelaars van het gebied en investeren samen met privémiddelen ruim 5 miljoen euro. Ik noem hier bewust het woord investeren. De grondeigenaren beseffen dat wanneer dit gebied is opgewaardeerd, hun grond en huizen meer waard worden.
Waarom vertel ik dit? Mijn punt is dat de opwaardering van ons winkelcentrum kans van slagen heeft wanneer de pandeigenaren de opwaardering als een privé-investering benaderen. Immers hun panden worden meer waard wanneer het winkelcentrum er prachtig bij ligt; met fonteinen, veel groen, historische gevels, fraaie bestrating met mozaieken, groene terrassen, mooi vormgegeven afvalcontainers, een vvv-kantoor, een museum, en fijne bankjes om even te vertoeven met een ijsje van de ijssalon, een broodje van de bakker en een kroket van de slager.

Het gehele plan voor Mijas is begroot, en goedgekeurd, op 23 miljoen euro. Een vijfde deel hiervan wordt gefinancierd door de grondeigenaren. Iedereen draagt letterlijk en figuurlijk zijn steentje bij. Dus ook voor de steentjes voor de voetpaden. In Mijas begrijpen ze goed dat privébelang en gemeenschapsbelang elkaar slim aanvullen.
Terug naar ons winkelcentrum: de opwaardering is begroot, en helaas nog niet goedgekeurd, op 4,5 miljoen euro. Een investeringsbijdrage van de pandeigenaren zou dan vergelijkenderwijs neerkomen op 1 miljoen. Beste pandeigenaren, rekent u zelf even uit wat u dat per pand kost, en wat de meerwaarde per pand wordt. Ik zie van harte uit naar deze financiële samenwerking en naar een prachtig, sfeervol en ontspannen winkelcentrum.

Bronnen: Website gemeente Mijas, lokale krant Mijas News 22 december 2022, gesprekken met winkeliers, grond- en huiseigenaren.

Thea Messemaker

Tags

IngezondenWassenaarWinkelcentrum
Gerelateerde artikelen
Back To Top