Skip to content
Archieffoto

In memoriam oud-raadslid Bert Ooms

6 februari 20234 minute read

In de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 31 januari is oud-raadslid Bert Ooms herdacht. Burgemeester Leendert de Lange sprak ter gelegenheid daarvan een ‘in memoriam’ uit.

Een heel hartelijk welkom aan Merel en Charlotte Ooms, in onze gemeenteraad, waar wij vandaag Bert Ooms herdenken. Namens het gemeentebestuur van Wassenaar condoleer ik u met het overlijden van uw dierbare oom. Ik wens u sterkte in deze lastige tijd.

In een volle dorpskerk hebben we afgelopen vrijdag afscheid van Bert Ooms genomen. Zijn hand met gevoel voor stijl en decorum was voelbaar en waarneembaar. Een dienst voor een kleurrijke smaakmaker die tot het laatst toe de regie voerde.

Een Wassenaarder die ontzettend veel heeft betekend voor onze samenleving en voor de Wassenaarse politiek. De lijst van zijn verdiensten is lang. Niet alleen op professioneel gebied. Maar ook als vrijwilliger. Hij zette zich jarenlang in voor de Wassenaarse samenleving op cultureel en maatschappelijk gebied. Ruim 16 jaar was hij actief als volksvertegenwoordiger. De benoeming tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau in 2016 en de erepenning van de gemeente Wassenaar in 2019, kwamen hem dan ook zeer toe.

Bert Ooms zette zich, naast zijn werk en nevenfuncties in de zorg, in als vrijwilliger voor vele goede doelen. Op lokaal niveau was hij jarenlang voorzitter van Muziekvereniging Excelsior en lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar. Als mede-oprichter van het Kerstfonds in 2007 bracht hij mensen samen, haalde hij ze uit hun isolement en zorgde voor wat extra’s voor de mensen die dat steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Hij was ook voorzitter van de Stichting Muilwijk-Ooms, die de dromen van ernstig zieke of gehandicapte kinderen waarmaakte. En dankzij Bert Ooms heeft de Stichting Gehandicapten Wassenaar de beschikking over een ‘Tiralo’, een speciale strandstoel op wielen die mindervaliden over het zand de zee in kan trekken.

Bert Ooms heeft in Wassenaar een grote politieke erfenis achtergelaten. Hij stond mede aan de wieg van de lokale partijen Passie Wassenaar en LokaalWassenaar! Maar de politieke carrière van Bert Ooms begon in 2002 als raadslid voor de VVD. Zijn aandacht ging toen uit naar Welzijn, zorg, WMO en sociale zaken. Natuurlijk niet verwonderlijk voor iemand die toen al zijn sporen in de medische wereld had verdiend.

Na vier jaar werd hij fractievoorzitter van die partij. Op 7 december 2013 dient hij zijn ontslag in als VVD-raadslid. Het vertrek uit de Wassenaarse VVD-fractie was niet het politieke einde van Bert Ooms. Integendeel. Begin maart 2014 keert hij terug met zijn eigen partij: Passie voor Wassenaar. Het luidde een nieuw tijdperk in van de Wassenaarse politiek; de landelijke trend van lokaal pragmatisme zet zich verder door in het Wassenaarse politieke landschap. De partij is sinds 2014 een constante factor in de coalitie. Van 2014 tot 2018 levert de partij Inge Zweerts de Jong als wethouder. Bert Ooms is raadslid en fractievoorzitter.

Hij richt hij zich dan op Algemene zaken, regionale ontwikkelingen, bestuurlijke ontwikkelingen, duurzaamheid en milieu. In de nieuwe raadsperiode vanaf 2018 vervolgt hij zijn politieke loopbaan als lijsttrekker en fractievoorzitter van Lokaal Wassenaar!, een fusie van Passie voor Wassenaar en WatWassenaarWil. Ook dan is Inge Zweerts de Jong wethouder. Als nestor wordt hij vicevoorzitter van de gemeenteraad.

Tegen Jan Pieter Becker van de Wassenaarse Krant, zei hij dat dit voor hem de leukste raadsperiode was. De sfeer noemde hij  ‘buitengewoon goed’ en hij vond dat er goed samengewerkt en naar elkaar geluisterd werd. Des te spijtiger was het, dat Bert Ooms, juist toen de nieuwe bestuursperiode op dreef kwam, zich vanwege gezondheidsredenen moest terugtrekken. In november 2018 nam hij voorgoed afscheid van de politiek.

Een reflectie van Bert Ooms wil ik vanavond nog graag meegeven. Hij zei in een interview met Binnenlands Bestuur: ‘Wat ik bij mijzelf heb gemerkt, is dat een slechte politieke sfeer niet het fraaiste in je karakter oproept. Ik heb mezelf dingen zien doen en horen zeggen, waarvan ik dacht: “Bert, dat moet je niet doen, dat hoort niet bij je persoonlijkheid”. Misschien dat Bert Ooms ons daarin tot voorbeeld kan dienen, in de tijden dat we soms vergeten waar het eigenlijk om draait: ordelijk bestuur voor de inwoners van Wassenaar.

Als gemeentebestuur van Wassenaar, zullen wij Bert Ooms met veel respect blijven herinneren als een betrokken, maatschappelijk bestuurder en politicus. Wij zijn hem dankbaar voor alles wat hij voor ons en voor Wassenaar betekend heeft.

Wij hebben één van de Wassenaarse smaakmakers verloren, één met grote passie voor Wassenaar.

Mag ik nu iedereen vragen te staan en een minuut stilte in acht te nemen.

Ik dank u allen voor uw aanwezigheid.

Tags

Gerelateerde artikelen
Back To Top