Skip to content
Fotocredit: PR

Schaaksucces in externe competitie

Schaakvereniging Wassenaar
8 februari 20232 minute read

Maandag speelde het team van Schaakvereniging Wassenaar de vierde wedstrijd in de Haagse Schaakbond-competitie. Medekoploper DD 4 was de tegenstander.

Het eerste uur waren de meeste stellingen nog in evenwicht, alleen Gerard van de Born had al snel door een aftrekschaak een dame tegen een loper bemachtigd en stond dus op winst. Gabor Ellmann had een lastige stelling, verloor een stuk en moest uiteindelijk in verlies berusten. Tegelijkertijd kon Floris Vogelaar een punt bijschrijven. Pas na 19 zetten werden de eerste stukken geruild wat zijn tegenstander beter niet had kunnen doen want Floris kwam daardoor beter te staan. Hij voerde de druk op en uiteindelijk kon zijn tegenstander kiezen uit mat of dameverlies.

Vervolgens wist Gerard zijn goede stelling in winst om te zetten na alle dreigingen te hebben afgeslagen. Michael Claushuis zette zijn tegenstander flink onder druk, won pion op pion en vervolgens de partij. Op het eerste bord waren de spelers aan elkaar gewaagd en moest Eric van der Marel genoegen nemen met remise. Tussenstand: 3 ½- 1 ½.

Nog drie partijen waren bezig en voor de teamwinst was nog één punt nodig. Het zag er echter somber uit. Danny Lim had lang een gelijke stelling maar verloor in het eindspel een pion en even later de partij. Ronald van Vleuten had weliswaar een pion meer maar dat was een dubbelpion en het leek dat deze partij remise zou worden. Omdat Hany Hassan een loper achter stond, zag het er uit dat het 4-4 zou worden. Ronald sloeg remise af en gebruikte veel tijd om de weg naar winst te vinden.

Zenuwslopend voor de toekijkende teamleden die al rekening hielden met verlies op tijd. Met nog enkele seconden op de klok lukte het Ronald een vrijpion te creëren. Zijn tegenstander raakte hierdoor zo van slag dat hij een toren weggaf. Kort daarop gaf ook de tegenstander van Hany op. Hany had zijn achterstand goed gemaakt door met slim spel drie pionnen te veroveren en wist daarna te winnen met een prachtige combinatie.

Eindstand Wassenaar-DD 4: 5 ½ -2 ½                                                                                                                     

1. Eric van der Marel-Casper Sterk  ½ – ½                                                                                                                           

2. Michael Claushuis- Christos Alexandridis 1-0                                                                                                                  

3. Ronald van Vleuten- Dick Hennink 1-0                                                                                                                     

4. Gerard van der Born-Rein de Ruiter 1-0                                                                                                             

5. Danny Lim –Adrienne Cramer 0-1                                                                                                                                      

6. Hany Hassan-Robert van Eibergen 1-0                                                                                                                             

7. Floris Vogelaar-Auke de Vries 1-0                                                                                                                                

8. Gabor Ellmann-Maarten Roos 0-1

Tags

CompetitieHaagse Schaakbond competitieSchakenSV WassenaarWassenaarwedstrijdverslag
Gerelateerde artikelen
Back To Top