Skip to content
Goede Doelen Project Run For Rio. Scholenbouw In Oeganda
Fotocredit: Run for Rio

Run for Rio bouwt verder

Leo Bellekom
12 februari 20232 minute read

Fijn dat velen van u de afgelopen maanden een bijdrage hebben gedaan aan Run for Rio om te helpen bouwen aan maar liefst 2 scholen in Oeganda. Hierdoor kunnen ruim 500 kinderen naar school. Bij de Blessed Land school in Abuk zijn bijna alle kinderen ingeschreven. De nieuw aangetrokken leerkrachten voeren nu gesprekken met ouders en klassikaal met de kinderen om hen voor te bereiden op een pittig jaar. Iedereen heeft er zin in, fantastisch!!

Zijn de scholen nu dan helemaal klaar? Nee, dat nog niet. De lessen kunnen gegeven worden, maar er zijn nog onderdelen waar hard aan wordt gewerkt, zoals de bouw van de toiletten. Het bouwen van toiletten gaat op zijn Afrikaans. Gewoon een gat in de grond en dan uiteraard wel een keurig gebouwtje om de toiletten heen.  De toiletten voor meisjes zijn uiteraard  gescheiden van die van de jongens. Gelukkig is er al wel schoon drinkwater, dat komt uit een hele diepe put en stroomt via pijpleidingen in een hele grote watertank van 2000 liter.  Ook het regenwater wordt opgevangen en gaat via de dakgoten naar die hele grote regenton.

Eten de kinderen op school? Jazeker, gelukkig wel. Omdat er veel armoede is in dit droge gebied van Oeganda gebeurt het wel vaker dat de mensen niets meer te eten hebben. Als je niet eet, dan wordt je moe en kun je niet goed leren. De school heeft een eigen kok, die kookt in een hutje op een vuurtje van hout. De kinderen krijgen iedere ochtend een beker met warme maismeel, wat zij kunnen drinken. In de middag eten zij posho, dat is dikke maismeel. Soms krijgen zij er wat bruine bonen bij of een klein beetje groenten uit de moestuin van de school. En water mogen zij altijd zelf pakken uit de grote regenton.

Er is dus water, er wordt gekookt op houtvuur, het is er altijd warm, maar is er eigenlijk ook elektriciteit. Nee, dat is er nog niet. Er is genoeg zon, dus zonnepanelen en een accu dat zijn de volgende wensen van deze fraaie school. Help mee, gun deze kids een goede opleiding. Stort uw bijdrage op NL57RABO0368010724 of NL21INGB0000193157 t.n.v. Stichting Run for Rio. Voor meer informatie bel met Leo Bellekom, 0643265500.

Tags

Goede doelOegandaRun for RioscholenbouwWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top