Skip to content
NL-Alert
Fotocredit: NL-Alert

NL-Alert: Iedereen direct informatie bij een noodsituatie

NL-Alert
16 februari 20232 minute read

Ruim 9 op de 10 Nederlanders van 12 jaar en ouder hebben weleens een NL- Alert ontvangen. NL-Alert waarschuwt en informeert je via je mobiele telefoon bij noodsituaties. Ontvang je een NL-Alert? Dan is het belangrijk dat je meteen het bericht leest, de instructies opvolgt en anderen in je omgeving informeert.**

Het kan gebeuren dat iemand het NL-Alert nog niet heeft gezien. Krijg je een NL-Alert waarin staat dat je door een rookwolk met giftige stoffen binnen moet blijven en de ramen moet sluiten? En zie je tegelijkertijd dat de buurvrouw net haar hond uitlaat? Dan kun je ervan uitgaan dat zij het NL-Alert niet heeft gelezen. Waarschuw haar dan. Zo heeft iedereen direct informatie bij een
noodsituatie.

 Zo ontvang je een NL-Alert

NL-Alert ontvang je op je mobiele telefoon. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een opvallend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Het NL-Alert zie je op het beginscherm van je mobiele telefoon. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiele telefoon aanstaan. Je hoeft hier verder niets voor te doen.

NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Naast NL-Alert op je mobiele telefoon, zie je NL-Alert ook op digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

 Hoe zendt de overheid een NL-Alert uit?

De overheid kan een NL-Alert uitzenden via alle zendmasten in Nederland. Het maakt niet uit bij welke provider je bent aangesloten. Bij een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert uitgezonden wordt. Dit hangt af van de plek van het noodgeval. En bijvoorbeeld van hoe de wind staat. Zelfs als je kilometers verderop woont, kan een gevaarlijke
rookwolk met giftige stoffen zo jouw woonplaats bereiken. Heeft je telefoon verbinding met een zendmast die bereik heeft in het getroffen gebied? Dan ontvang je een NL-Alert.  

 Testbericht

Ieder half jaar in juni en december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL- Alert testbericht uit. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een testbericht gaat. Met het NL-Alert testbericht kun je ervaren hoe het is om
een NL-Alert te ontvangen. Het eerstvolgende testbericht wordt uitgezonden op maandag 5 juni 2023 rond 12.00 uur.

Tags

InformatieNL AlertNoodsituatieOverheidWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top