Skip to content
Pachters Land Van Ons In Wassenaar
Erwin de Jong en Marlijn Nauta op perceel van Land van Ons te Wassenaar aan de Rijksstraatweg. Fotocredit: PR  

Pachters starten op perceel Wassenaar Land van Ons

Land van Ons
18 februari 20233 minute read

Erwin de Jong en Marlijn Nauta starten als toekomstige pachters van het perceel van Land van Ons in Wassenaar. Zij beginnen alvast met het land gereed te maken voor hun tuinbouwbedrijf. Afgelopen week hebben beide partijen hierover afspraken gemaakt en binnenkort zal een pachtovereenkomst worden getekend.

Ria Zonneveld, perceelcoördinator Land van Ons in Wassenaar:  ‘Na de aankoop van ons perceel zomer 2022 leerden we ons land kennen. De kwaliteit van de grond, de sloten, de buren en de inpassing in het landschap. Met deskundigen bekeken we de mogelijkheden. Zo kwamen we tot een programma van eisen voor samenwerking met mogelijke pachters. Daarin staan de waarden van Land van Ons centraal. Verbeteren biodiversiteit en verfraaien van het Landschap. Specifiek voor ons Wassenaarse perceel voegden we daar educatie en betrekken van de mensen uit de omgeving aan toe. Met deze wensen gingen we in gesprek met kandidaten. Begin 2023 konden we een keuze maken. Ik ben erg blij dat we uit zijn gekomen bij Erwin en Marlijn. Dit voorjaar gaan we van start op het eerste deel van het perceel.’

Erwin de Jong en Marlijn Nauta zijn tuinders van de zelfoogsttuin NoordWIJde in Noordwijk. Buurtbewoners oogsten daar wekelijks zelf hun groenten. Door deze zelfoogst realiseren Erwin en Marlijn een verbinding tussen de boer die verbouwt en de burger die rechtstreeks koopt van het land. Ze geven regelmatig uitleg over hun duurzame manier van werken. Ze bouwen actief aan een gemeenschap rond hun tuin. Mensen die zelf met de handen in de aarde en hun hoofd in de wind willen werken, doen mee als vrijwilliger.

Erwin de Jong: ‘Na Noordwijk mogen we ook in Wassenaar aan de slag. Het perceel biedt prachtige kansen voor duurzame landbouw. Groenten, kruiden, klein fruit, een bloementuin en een voedselbosrand. Wij willen gezonde en smakelijke producten telen voor de nabije omgeving. En tegelijkertijd de bodem herstellen en biodiversiteit stimuleren. Om dit te realiseren ligt er een meerjarenplan klaar. Educatie en betrekken van de mensen uit de omgeving zijn daar deel van. We staan in de startblokken. Leuk om te gaan samenwerken met het perceelteam van Land van Ons.’

Land van Ons gelooft in de veerkracht van de aarde en de kracht van het burgercollectief. Als coöperatie koopt Land van Ons landbouwgrond namens haar deelnemers. Op dit land herstellen we de biodiversiteit en het landschap. Pachters kunnen rendabel boeren. Circa 23.000 deelnemers doen reeds mee. En er zijn nog vierkante meters beschikbaar. Zie www.landvanons.nl.

Tags

BollengrondLand Van OnsPachtersWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top