Skip to content
Shantykoor Schiehaven
Fotocredit: PR

Spektakel bij de KBO Wassenaar

KBO Wassenaar
19 februari 20232 minute read

Dat kunt u verwachten als u de komende woensdagmiddag de 22e februari binnenloopt in de kantine van de RKsv Blauw Zwart. De KBO heeft voor deze middag uitgenodigd het Shantykoor Schiehaven. Een groot mannen ‘Shanty’ koor. Shantykoor Schiehaven is opgericht op 14 juli 2007 in Pijnacker. Niet een plaats waar je direct een koor met die naam zou verwachten. De naam Schiehaven heeft dan ook niets met het vaarwater “De Schie” van doen, maar is afkomstig van de plaats waar iedere donderdagavond wordt gerepeteerd: Bij de familie van Schie in Pijnacker. Een prima haven.

Wat zijn Shanties? Vroeger, in de tijd van de grote zeilvaart, werden aan boord van de schepen ritmische liederen, zgn. Shanties gezongen. Deze Shanties werden gezongen voor het gezamenlijk verrichten van zware en langdurige arbeid. Bij het bedienen van het ankerspil, het laden en lossen, het hijsen van de zeilen en het binnenhalen van de trossen, zette een voorganger (de “Shantyman”) een lied in en de bemanning volgde hem daarbij om zo de zware werkzaamheden te  klaren. De Shantyman zong de coupletten voor en de bemanning zong het refrein.

Het Shantykoor Schiehaven bestaat in principe alleen uit mannenstemmen. Voor de begeleiding worden ook vaak vrouwen ingezet. Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit Shanty’s en kan aangevuld worden met zeemansliederen of lokale liederen verwant aan de zee, haven of visserij. Als u gebruikt maakt van de uitnodiging om te komen dan kunt u o.a. genieten van de openingstune (Viva de zee) maar ook van West-Zuid West van Ameland, Hoor je het ruisen der golven, het Lied van de Zee maar ook Aan het strand stil, the Last Farewell en de Verzonken stad. Sommige liederen meerstemmig gezongen. Het is maar een kleine greep uit het omvangrijke arsenaal van het Shantykoor Schiehaven.

Het optreden wordt afgesloten met de traditionele loterij. De entree is gratis, de koffie is gratis en het grandioze entertainment is gratis. U bent vanaf 13.30 uur welkom om dit spektakel mee te maken. Vanaf 14.00 uur gaan de touwen los en vaart u mee op de prachtige melodieën! Vaart u mee?

Mooier kunnen wij het niet maken, gezellig wel als u komt!

Tags

BijeenkomstBlauw ZwartKBO WassenaarShantykoor SchiehavenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top