Skip to content

Ingezonden: Bermuda OV

Catootje
6 maart 20233 minute read

Dit jaar komen er wijzigingen in het busvervoer in Wassenaar. Bus 42 vervalt en wordt samengevoegd met bus 46 wat zorgt voor een doorgaande verbinding met onder andere Voorburg en Leidschendam.  Goed nieuws lijkt het.

Helaas zijn er al minstens tien jaar problemen met het busvervoer in en uit Wassenaar. Ze komen niet. Vlak voor Wassenaar, aan beide kanten, ligt blijkbaar een Bermudadriehoek die bestaande bussen plotseling laat verdwijnen. Het heeft geen zin bustijden te raadplegen in een app of OV planner, aangekomen bij de halte blijkt een heel andere werkelijkheid. Vroeger, toen mijn kind nog op school zat en afhankelijk was van de bus kreeg ik minstens 4 keer per week een appje dat ze zonder resultaat al heel lang bij de halte stond. Er zat dan niet anders op dan in de auto te springen en heen en weer te rijden. Vrienden zonder auto kwamen steeds minder vaak langs, want ‘die bus.’  Bellen of mailen met het vervoersbedrijf had geen enkel nut, men wist van niets. ‘Een bus uitgevallen? Wanneer?’

 Het busvervoer in Wassenaar doet me denken aan het nummer Hotel California van The Eagles; You can check out any time you like but you can never leave. Het bleek, na rondvraag, een bekend probleem in Wassenaar.

We hoopten nog dat de vele klachten die we indienden, met het tijdschema in de hand een verschil zouden maken maar werden een beetje uitgelachen door bewoners in Wassenaar die zich hadden neergelegd bij de slechte verbinding. Een auto was de beste oplossing. Niet meer een halfuur in de kou staan om de bus die over een minuut komt plotseling van het bord te zien verdwijnen, geen stress meer over busschema’s die onbetrouwbaar zijn, niet meer een uur doen over een ritje wat met de auto 12 minuten kost.

En dan gaan ze in Wassenaar zeuren dat er zoveel autoverkeer is. Wat was eerder, de kip of het ei? Is het een ontmoedigingsbeleid? Willen ze mensen dwingen te blijven?  Het staat wel in het Herinrichtingsplan Centrum dat gericht is om mensen langer in het centrum te laten blijven, maar dat doe je toch niet zo?  Wel eens geprobeerd om in het Dorp aan Zee van het dorp naar de zee te komen? De files beginnen al op de Lange Kerkdam en de stikstofuitstoot staat waarschijnlijk gelijk aan twee megastallen. Na ruim tien jaar geen antwoorden over ontbrekende bussen vrees ik dat ze ook nooit zullen komen.  

Afgelopen week was het inmiddels afgestudeerde kind op ziekenbezoek. Na kopjes thee en gebrachte boodschappen wilde ze weer terug naar Den Haag. Ze gelooft en hoopt nog steeds op die bus die komt. ‘Als ik nu wegga, heb ik de bus hier vlakbij. Na een kwartier kreeg ik een appje, bus was weer in de Bermudadriehoek, plotseling van het bord verdwenen. Samen met iemand anders rende ze de hoek om zodat ze nog een andere bus kon halen. Helaas vertrok die 5 minuten te vroeg en reed net weg. Het zou in totaal 45 minuten wachten worden……voor een ritje van 6 km.

Dus daar gingen we weer, kind, plus een onbekende mede wachtende met de auto opgepikt bij de bushalte en naar Den Haag Centraal gebracht. Bij terugkomst in het dorp zagen we net de bus aankomen. Leeg. Logisch, want niemand wil meer.

Tags

IngezondenOpenbaar vervoerWassenaar
Gerelateerde artikelen
Ingezonden: Bootverhuur Wassenaar Komt Er NIET
Back To Top