Skip to content
Fotocredit: PR

Toneelstuk In de schaduw van Rembrandt – naar het boek Schilderslief

Theater Warenar
8 maart 20232 minute read

De hele wereld kent Rembrandt als de machtige zeventiende-eeuwse schilder. Maar minder bekend is dat hij die macht soms ook ernstig misbruikte. Degene die zijn schaduwkant misschien wel het meest aan den lijve ondervond was Geertje Dircx. Jarenlang was ze zijn minnares en voedde ze zijn zoon Titus op. Totdat Hendrickje Stoffels in Rembrandts leven kwam en Geertje moest verdwijnen. Een toepasselijke voorstelling als afsluiter van de Internationale Vrouwenweek.

Theatermaakster Julika Marijn kroop in de huid van Geertje en maakte onder regie van Diederik van Vleuten een intrigerende solovoorstelling. Daarin breekt ze een lans voor Geertje. Ze was slachtoffer van haar tijd, maar in de ogen van Julika ook een heldin. Dat verhaal dient verteld te worden. Julika Marijn: ‘Vaak kies ik in mijn voorstellingen voor vrouwen die hun eigen weg zoeken en vinden. Geertje past goed in dat rijtje. Ze is slachtoffer van haar tijd, maar ze is in mijn ogen ook een held.’

We horen altijd alleen over Saskia en Hendrickje als Rembrandts vrouwen; Geertje lijkt wel doodgezwegen. Julika Marijn: “Dat is tot op de dag van vandaag zo, kijk maar eens op Wikipedia. Ik las voor het eerst over Geertje Dircx in het boek “Schilderslief” dat Simone van der Vlugt over haar schreef. Daarvoor had ik nog nooit van haar gehoord. Terwijl ik jarenlang tegenover het Rembrandthuis op de theaterschool zat en dus bijna zicht had op de plek waar Geertje zeven jaar het bed met Rembrandt deelde en zijn zoon opvoedde. Het verhaal raakte me en ik wist meteen dat ik Geertje een stem wilde geven. Vaak kies ik in mijn voorstellingen voor vrouwen die hun eigen weg zoeken en vinden, zoals Lady Di, Helene Kröller- Müller en Etty Hillesum. Geertje past goed in dat rijtje. Ze is slachtoffer van haar tijd, maar ze is in mijn ogen ook een held.

Tekst en spel: Julika Marijn | Regie: Diederik van Vleuten

In de schaduw van Rembrandt | zondag 12 maart 2023 | 14.30u

Kaarten via de website www.warenar.nl/programma-22-23

Of mail of bel de Warenar Theaterkassa: ma/ woe 10 – 14 u | 070 511 8382 | kassa@warenar.nl

Tags

In de schaduw van RembrandtTheater WarenarvoorstellingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top