Ga naar hoofdinhoud

HartvoorWassenaar: Schooltje den Deijl

28 maart 20233 minute read

Wanneer eigendom van de gemeente niet meer wordt gebruikt, dan is het verstandig om het te verkopen. Het levert geld op dat opnieuw kan worden geïnvesteerd in scholen, wegen, riool, gebouwen, groen.

Op de middelweg wordt het schooltje den Deijl al bijna 10 jaar niet meer als school gebruikt. Het gebouw is er slecht aan toe en de omgeving wordt niet onderhouden.

Woningen bouwen

Enige jaren geleden is besloten om het schooltje te slopen en de grond te gebruiken voor woningbouw. Prima plan. Er komen woningen bij en het levert geld op.

HartvoorWassenaar heeft samen met een Wassenaarse makelaar bekeken wat de beste oplossing is. We kwamen uit op 25 grondgebonden gezinswoningen met voldoende parkeerplaatsen. In die omgeving past dit plan het beste. Het ziet er vriendelijk uit. Levert het meeste groen op. Ook belangrijk: het zorgt er voor dat gezinnen met kinderen er komen wonen.  

Opbrengst

Van de opbrengstprijs van de woningen, moeten de bouwkosten afgetrokken worden. En dan blijft voor de gemeente een bedrag van tussen de €4,0 en €4,5 mln over. Dit is geld dat voor Wassenaar en de Wassenaarders geïnvesteerd kan worden in onze eigen samenleving.

Het plan van de coalitie

Nog in de vorige raadsperiode is besloten om te kijken naar een plan voor de bouw van  40 tot 50 woningen. Meerdere verdiepingen en bouw tot 4 lagen of 14 meter. Het past niet in de buurt en er wordt veel groen gesloopt. Het aantal parkeerplaatsen is fors en de toename van het aantal autobewegingen is 300 per dag.

Nauwelijks woningen voor gezinnen. Daarnaast is de maximale opbrengst van de grond voor Wassenaar €1,5mln. We leggen er op toe (€250 per Wassenaars huishouden) en de subsidie door de Wassenaarders per woning is ongeveer €70.000.

Wat ook zeer onzeker is, is de toekomst van het buurthuis. Velen maken zich daar zorgen om.

Waarom?

Het plan past in de opdracht die de provincie ons heeft gegeven. De provincie heeft geëist dat we een bepaald aantal woningen bouwen, en ook het type. Dat het niet past en dat er fors geld bij moet interesseert de provincie niet. Maar gelukkig gaat uiteindelijk de gemeenteraad daarover. Niemand anders.

HartvoorWassenaar

HartvoorWassenaar vindt 25 woningen passend voor deze omgeving. En niet de

40-50 die de provincie wil. En we willen er niet ook nog eens geld op toeleggen.

Het kan niet zo zijn dat de provincie hier een bestelling doet aan woningen en dat die bestelling zo maar, ten koste van Wassenaar, wordt geleverd.

Inmiddels begrijpen alle partijen in de raad dat we binnen 2-3 jaar de schulden induiken. En als we niet naar de opbrengst van het plan kijken, dan zullen we meer schuld moeten aangaan. €3mln in dit geval. En dat kost ook geld.

En zoals bij alles vragen wij ons altijd af: Is het goed voor Wassenaar, is het goed voor de Wassenaarder en willen de Wassenaarders dit.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Maak jouw HartvoorWassenaar nog sterker!

Solide. Het klopt

Tags

GemeenteraadHart voor WassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top