Ga naar hoofdinhoud
Archieffoto. Fotocredit: Schaakvereniging Wassenaar

Schaakteam blijft winnen!

Schaakvereniging Wassenaar
29 maart 20233 minute read

Het team van Schaakvereniging Wassenaar stond na vier ronden op een gedeelde eerste plaats in de HSB-competitie. Maar in de uitwedstrijd tegen Schaakmat Westland 3 kon nog van alles gebeuren.

In alle rust begonnen de partijen, toen plotseling een luide kreet de stilte verbrak. Het bleek dat Danny Lim een combinatie van zijn tegenstander had gemist, een stuk verloor en niet veel later de partij. Gelukkig kon Ankie Erwich daarna snel voor de gelijkmaker zorgen. Nadat de partij in het begin in evenwicht was, deed haar tegenstander enkele minder goede zetten. Daar profiteerde Ankie van en om erger te voorkomen had haar tegenstander een stuk tegen een pion moeten geven. Dat zou ook verliezen, maar door de zet die hij deed, was het meteen uit: mat of dameverlies. De guioco piano opening die Floris Vogelaar met wit speelde, bracht zijn tegenstander in de problemen met pionverlies tot gevolg.

Floris voerde de druk op en zwart ruilde van alles om erger te voorkomen. Uiteindelijk kwam er een stelling op het bord met koning, toren, loper en twee pionnen voor Floris tegenover koning en toren voor zijn tegenstander. Die stelling was voor zwart niet lang te houden, zodat Floris een punt kon bijschrijven. Joop Beijersbergen speelde met wit en kreeg een ongebruikelijke opening voorgeschoteld (Nimzowitch verdediging: e4 Pc6). Na de lange rokade van zwart zette Joop alles op de aanval op de damevleugel. Zijn tegenstander moest alle zeilen bijzetten om de koning te beschermen. Dit deed hij voortreffelijk: de wederzijdse zware stukken hielden elkaar in evenwicht op de damevleugel.

Toen opende Joop de aanval op de koningsvleugel en na een fout van zwart drong de witte dame de stelling binnen en was mat onvermijdelijk. De partij van Gerard van der Born (met zwart) ging aanvankelijk gelijk op. Zijn tegenstander had echter geen antwoord op het plan van Gerard om met een toren op de h-lijn en het loperpaar de aanval op de koningsvleugel op te zetten.

Na 26 zetten gaf wit op in een verloren stelling, toen de dame verloren ging. Michael Claushuis kreeg al snel een goede stelling en het leek of het punt al binnen was. Zijn tegenstander verdedigde zich echter taai, maar kon stukwinst niet voorkomen. Pas toen Michael nog meer materiaal won, gaf hij zich eindelijk gewonnen. Hierdoor kwam het team op 5-1 en waren de matchpunten binnen. Nog twee partijen waren bezig: Ronald van Vleuten had een remise-achtig eindspel op het bord en Hany Hassan stond een pion achter.

Hany wist de pion terug te winnen en toen begonnen een witte en een zwarte pion beiden aan een wandeling over het bord om te promoveren. Hany veroverde daarbij ook een toren, maar zijn tegenstander kon eeuwig schaak houden met remise als gevolg. Ronald was als laatste bezig in de voor hem gebruikelijke tijdnood. Toch was het zijn tegenstander die de mindere zetten deed en zich uiteindelijk mat liet zetten.

Door deze overwinning staat Sv Wassenaar nu alleen bovenaan. Er moet nog één wedstrijd gespeeld worden en wel op maandag 3 april in het Deijlerhuis. Aanvang 19.45 uur, toeschouwers zijn welkom.

Eindstand Schaakmat Westland 3- Wassenaar: 1 ½ -6 ½                                                                                                                     

1. Jan van den Enden-Joop Beijersbergen  0-1                                                                                                                                        

2. Jeffrey Hofland- Michael Claushuis  0-1                                                                                                                                

3. Marcel Dijkshoorn-Ronald van Vleuten  0-1                                                                                                                               

4. Gerard Zuyderwijk-Gerard van der Born  0-1                                                                                                                               

5. Martin van der Wal-Hany Hassan  ½ – ½                                                                                                                                                            

6. Robin Schouten-Danny Lim 1-0                                                                                                                                                

7. Michel Onderwater-Floris Vogelaar  0-1                                                                                                                                                  

8. Bertus Groot-Ankie Erwich 0-1                                    

Tags

HSB-competitieSchaakvereniging WassenaarSchakenWassenaarwedstrijdverslag
Back To Top