Skip to content
Fotocredit: Desiree Klaverveld

Nieuw lentevreugd in Lentevreugd (met video)

7 april 202350 second read

Afgelopen dinsdag is, onder een mooi lentezonnetje, een baby Schotse Hooglander geboren in Lentevreugd. Naar verluidt maken moeder en kind het goed….

Lentevreugd

Lentevreugd is een voormalig stuk bollengrond uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Het ligt in Wassenaar aan de westkant van provinciale weg N441, tussen de Pan van Persijn en Rijksdorp. Het terrein is in een periode van ca 10 jaar door aankoop van aanvankelijk 42 ha uitgebreid naar een kleine 100 ha en omgevormd tot kwelgrasland met sloten en poelen. Het pad door het terrein heet het Meta Jochemspad, naar één van de voormalige grondeigenaren.

Het terrein wordt begraasd door een kudde ca. 45 runderen (Schotse Hooglanders) en 15 Koniks. Dit is een paardenras dat is ontstaan uit pogingen om het oerpaard terug te fokken. Het terrein wordt daarnaast waar nodig ook kort gehouden door maaien. Het maaisel wordt afgevoerd, opdat het terrein geschikt blijft voor planten die gedijen in voedselarme situaties.  Vrijwilligers maaien het (zogenaamde) Leeuwerikveld en voeren het maaisel af.

Bron: Desiree Klaverveld/IVN natuureducatie

Videocredit: Desiree Klaverveld

Tags

GeboorteLentevreugdSchotse HooglandersWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top