Skip to content
Nationale Bijentelling
Fotocredit: Nationale Bijentelling

Kom dit weekend in actie voor de wilde bij tijdens de Nationale Bijentelling!

Naturalis Biodiversity Center, IVN Natuureducatie, Natuur & Milieu en LandschappenNL
13 april 20232 minute read

Aankomend weekend is de zesde editie van de Nationale Bijentelling. Bijenexperts vragen iedereen mee te doen en duizenden natuurliefhebbers hebben al aangegeven te gaan tellen. Dat tellen kan in je eigen tuin, op het balkon of bij een stukje groen in de buurt. Door een half uurtje de bijen in je tuin te tellen, komen de onderzoekers meer te weten over hoe het met de verschillende bijen in Nederland gaat.

Het gaat niet goed met de wilde bijen in Nederland. De helft van de 360 bijensoorten die in ons land voorkomen, zijn namelijk bedreigd. Er wordt veel onderzoek gedaan naar wilde bijen en hoe ze beter beschermd kunnen worden. “Iedereen die meetelt tijdens de Nationale Bijentelling draagt bij aan die bescherming”, zegt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis. “Het geeft inzicht in de hoeveelheid bijen en zweefvliegen in ons land, en in de toe- en afname van bijensoorten. Hoe meer tellers, hoe beter, want zo krijgen we een steeds beter beeld van de bijenstand in ons land.”

Tel mee

Meedoen is gemakkelijk gemaakt, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Op nationalebijentelling.nl vind je tijdens het telweekend een interactief telformulier waarmee je in de tuin de bijen kunt turven. Ook vind je daar een bijengidsje met uitgebreide informatie over de 16 verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen die medio april rondvliegen. Ook kunnen mensen zich goed voorbereiden door op de website meer te lezen over bijen en e-learnings te volgen. Tijdens het telweekend zijn op de site live het aantal tellers te zien, en de top 10 met de meest getelde bijen en hun aantallen.

Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, IVN Natuureducatie, Natuur&Milieu en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten te komen, zodat we de wilde bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Tags

beschermingBijenNationale BijentellingOnderzoekWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top