Skip to content
Fotocredit: Run for Rio

Run for Rio succesvol op scholen Oeganda

Leo Bellekom
14 april 20232 minute read

Was het toeval, een vooruitziende blik of zo maar een ingeving. Feit is wel dat de kinderen blijven toestromen naar de New Horizon school in Kalagala aan de Nijl. De bouw van die school, juist op die plek, blijkt een schot in de roos. De bevolking komt er graag water halen. Dan zien ze het enorme enthousiasme van de kinderen en  van de leerkrachten op de school. Daarnaast wordt de school op tijden dat de kinderen er niet zijn benut voor allerlei andere zaken, zoals bijvoorbeeld het voedselprogramma en programma voor gezond leven voor de ouders.

De interesse van de lokale boerenbevolking en vissers is nu vooral voor de laagste klassen van de school. Maar liefst 60 kinderen in één klas is ook voor Oeganda echt te veel. Natuurlijk worden deze grote klassen gesplitst, maar dat leidt tot een tekort aan klaslokalen. Buiten lesgeven is dan de noodoplossing, maar het is niet ideaal. Buiten sporten en bewegen doen de kinderen uiteraard graag. Voetbal is hun favoriete bezigheid. Echte doelen en een groot grasveld is nog een mooie wens voor de toekomst.

De inzamelingen door Run for Rio onder de Wassenaarse gemeenschap geeft de New Horizon school de mogelijkheden om 4 extra klassen te bouwen. Er zijn genoeg arbeidskrachten, maar helaas was er een tekort aan cement en een tekort aan kwalitatief goede stenen. Stenen worden vaak door de lokale bevolking langs de Nijl gemaakt in mallen, waarna de zon de rest doet. Zeer effectief, maar vanwege de grote vraag naar stenen, zijn de stenen niet altijd goed gebakken. Dus is het zoeken naar de juiste kwaliteit. Inmiddels worden de voorraden aangevuld en is de bouw weer gestart. Naar verwachting zijn de 4 lokalen eind dit jaar gereed.

En hoe gaat het leren door de kinderen eigenlijk. Nou door de nieuwe leertechnieken en het splitsen van de grote klassen, gaan de kinderen met sprongen vooruit. In een jaar tijd, spreken en lezen zij allemaal al de Engelse taal, waarin de juffen en meesters lesgeven. Kortom, mede door uw bijdrages realiseert Run for Rio succes na succes.

Wij zijn er trots op en u vast ook. Nu er weer nieuwe stenen zijn, wilt u vast wel uw steentje bijdragen. Dat mag op NL57RABO0368010724 of NL21INGB0000193157 t.n.v. Stichting Run for Rio. Voor meer informatie bel met Leo Bellekom, 0643265500

Tags

HulpactieOegandaRun for RioWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top