Skip to content

Jeroen Gankema gastspreker op 1 mei

20 april 20232 minute read

Jeroen Gankema is dit jaar de gastspreker tijdens de traditionele 1mei viering van de PvdA afdeling Wassenaar. Hij is gemeenteraadslid voor Lokaal Wassenaar, maar daar zal hij het op deze avond niet over hebben. Wel spreekt hij op persoonlijke  titel over de soms ongemakkelijke relatie die Nederland heeft met landen die ideologisch en cultureel veel verschillen met ons land.

Hij doet dat als ervaringsdeskundige.  Jeroen was van 2016 tot 2020 de eerste secretaris, zeg maar sous chef, van de Nederlandse ambassade in  Saoedi Arabië. Hij was erbij toen de huidige machthebber Mohammed bin Salman als kroonprins aan het roer kwam. De nieuwe sterke man verbaasde de wereld. In het autoritair geregeerde land, dat het niet bepaald nauw neemt met de mensenrechten, kwamen versoepelingen in de strenge leefregels. Het meest in het oog springend was daarbij dat het vrouwen werd toegestaan auto’s te besturen. Ook mochten bijvoorbeeld weer bioscoopfilms worden vertoond.

Nu zet  Saoedi Arabië  zichzelf in de schijnwerper door zich op te werpen als kandidaat voor het wereldkampioenschap voetbal in 2030. Na alle commotie rond het WK in Qatar staat dat borg voor weer een halfslachtige houding van veel Nederlanders die terecht forse kritiek hebben op dit land, maar die straks geen wedstrijd willen missen. Saoedi Arabië wil met dit festijn een wit voetje halen in het westen. De sjeiks willen hun oliedollars niet alleen beleggen in uiteenlopende bedrijven in het buitenland, maar ook flink investeren in eigen land. Saoedi Arabië wil toeristen uit het westen trekken en is tuk op westerse technologie.

Het grote ongemak van Nederland, ofwel het oude dilemma van het land dat zich in de wereld gedraagt als koopman en dominee tegelijk, speelt dus weer op. Maar Jeroen zal in zijn lezing niet moralistisch het vingertje heffen. Wel gunt hij de toehoorders een verrassend inkijkje in het voor ons onbekende land aan de hand van zijn ervaringen. Als eerste secretaris van de ambassade was hij volop actief in de samenleving. Zo wierp hij zichzelf op als directeur van een filmfestival, een functie die kort daarvoor nog ondenkbaar was in het islamitische land (foto).

De lezing is gratis toegankelijk voor iedereen, dus ook niet-leden van de PvdA. Het begint op maandag 1 mei om acht uur in ontmoetingscentrum De Plataan, Ernst Cazimirstraat 54.

Tags

1 mei lezingJeroen GankemaLokaal WassenaarPvdAWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top