Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Gro-up

Jongerenwerk besteed aandacht aan het thema Respect

Manon de Bruijn
22 april 20232 minute read

Het onderwerp Respect komt in vele aspecten terug in het werk van een jongerenwerker. Een voorbeeld is tijdens de Rots en Water training. Daarmee laten we leerlingen inzien hoe je met Respect om gaat tijdens de lessen. Dat je bijvoorbeeld niet kunt deelnemen aan de training als je elkaar tijdens de lessen pijn doen, niet fysiek maar ook niet met woorden. Voordat de lessen starten vullen de leerlingen dan ook een contract in,  daarmee stemmen zij in dat zij zich zullen houden aan de regels van Respect.

Tijdens de training leer je juist om op een andere manier een conflict aan te gaan. Dat je ipv een gevecht aan te gaan, een conflict kunt oplossen met woorden. Dat je ook met je lichaamstaal en je houding al heel veel kunt zeggen. Heel veel jongeren zijn zich daar niet van bewust,  dat zij met alleen hun lichaamshouding al heel veel kunnen zeggen op een positieve manier maar ook op een negatieve manier. Door de leerlingen bewust te maken hiervan kunnen zij hier op gaan letten en wellicht hiermee hun houding aanpassen waar nodig.

Tijdens de pauzevoorlichting van afgelopen donderdag hebben we ook aandacht besteed aan het thema Respect. Hiermee richten we ons vooral op het stukje bewustwording dat iedereen gelijk is. We hebben dan ook stellingen die de leerlingen kunnen invullen. Op deze manier proberen we de leerlingen na te laten denken over het thema en hopen we door deze laagdrempelige manier het thema Respect onder de aandacht te brengen. We vragen de leerlingen om antwoord te geven op de stelling: Iedereen is gelijk.

Hierbij vragen we ook of zij hun antwoord beargumenteren. Ook vragen we of ze antwoord geven op de stelling: Iedereen krijgt mijn Respect, tenzij ze het zelf verpesten. De jongerenwerkers kijken de antwoorden na en beoordelen welke leerling de beste argumentatie heeft. Deze leerling wordt dan extra in het zonnetje gezet en krijgt een leuk t-shirt.

Meer weten? 

Wil je meer weten over wat het jongerenwerk voor jou(w kind) kan betekenen? Al onze contactgegevens zijn terug te vinden op onze websitehttps://ikbenervoorjou.nu/wassenaar

Tags

Gro-upIkbenervoorjouJong in WassenaarjongerenwerkJongerenwerk WassenaarRespectWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top