Skip to content
Samenspelgroep
Fotocredit: Patrick Kop

Samenspelgroep ideale voorbereiding op schoolse leven voor peuters met (taal)achterstand

Iris Oostlander
22 april 20233 minute read

“Dag Sofia, tot volgende week!” Sofia en Svetlana lopen opgetogen naar hun bakfiets. Ze komen net terug van de ‘Samenspelgroep’ waar ze vanaf februari iedere woensdag met andere ouders samenkomen. De pedagogisch medewerkers van Norlandia, Suzanne en Alexandra, zwaaien de ouders en hun kinderen uit en Jolanda van de SchoolAdviesDienst (SAD) kijkt tevreden toe. Dit initiatief van de SAD in samenwerking met de gemeente en Norlandia, is een succes en er is nog ruimte voor meer peuters. Kinderen die bijna twee jaar oud zijn en de Nederlandse taal nog niet machtig of het samen spelen niet gewend zijn, zijn hier welkom!

Deze woensdag staat helemaal in het teken van de lente. Meteen valt op hoe lastig de Nederlandse taal is, het woord ‘schaap’ is niet makkelijk uit te spreken. De kunstwerkjes, de gezongen liedjes en de voorgelezen verhaaltjes zijn wel goed te volgen. Het lijkt een gewone ochtend op een peutergroep, met het verschil dat de kinderen samen zijn met hun ouders én ze allemaal de Nederlandse taal of de gewoontes en cultuur nog niet onder de knie hebben. Spelenderwijs worden ze dan ook voorbereid op de volgende stap in ons onderwijssysteem: de voorschoolse educatie.

Kinderen van (bijna) 2 jaar

Jolanda Noort van de SAD is pedagoog van huis uit en weet alles over deze onderwijsvorm. “Kindjes vanaf een jaar of twee maken grote stappen in hun ontwikkeling. Ze ontdekken dat er meer mensen zijn dan hun ouders, kunnen al lopen en praten. Ze zoeken ook hun grenzen op door het zeggen van het welbekende woordje ‘nee’. Daarnaast pikken ze heel snel veel op, zoals een nieuwe taal. Daarnaast helpen we de ouders om contacten te leggen met anderen, leren we ze over de Nederlandse gebruiken op school, zoals bijvoorbeeld het trakteren tijdens verjaardagen, en brengen we ze in contact met andere Wassenaarse instanties zoals de bibliotheek.”

“Wij kijken ernaar uit!”

Svetlana, haar man en twee dochters zijn nu vier jaar in Nederland. Dochter Katia zit inmiddels op de Bonifaciusschool, nadat zij de Samenspelgroep en de voorschoolse educatie had doorlopen. Sofia, nu twee jaar en vier maanden, volgt haar grote zus en komt iedere woensdag heel graag spelen met anderen en het vele speelgoed. “Het is heel fijn dat we hier terechtkunnen. We kijken er allebei iedere week naar uit. We leren niet alleen de taal, maar tevens andere mensen kennen en hebben veel plezier!”

Samen spelen

Ook Susanne en Alexandra zien de voordelen van de Samenspelgroep. “Het is niet alleen heel uniek dat wij dat hier op onze locatie bij De Schulpwei mogen aanbieden, het is ook echt een aanvulling gebleken. Bij Samenspel krijgen de peuters alle aandacht en kunnen ze in de nabijheid van hun ouders wennen aan het spelen en deelnemen aan laagdrempelige activiteiten in een groep met andere kinderen en volwassenen!” Het wennen op de peutergroep in de voorschoolse educatie verloopt makkelijker en ouders hebben een goed beeld welke activiteiten de peuters krijgen aangeboden en hoe zij hun kind daarbij kunnen begeleiden. Ouders zijn ook gewend en zien het belang om deel te nemen aan de ouder-kind-activiteiten die ook worden voortgezet in de voorschoolse educatie.

Contact

Heeft u, of kent u ook een kindje van bijna 2 jaar die goed in deze groep zou passen? Neem dan contact op met het consultatiebureau of Norlandia Samenspel via whatsapp 06-48 54 32 23. Er wordt geantwoord op woensdag van 08:45 tot 11:15 uur.

Tags

Gemeente WassenaarNorlandia KinderopvangSamenspelgroepSchooladviesdienstWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top