Skip to content
V.l.n.r. Adriënne d'Engelbrunner (Stichting Hart voor Meijendel), Theo Overdevest (voorzitter Vrienden van Wassenaar), Wim Koetsier (wethouder Ruimtelijke Ordening) en Georgette Leltz (Nationaal Park Hollandse Duinen). Fotocredit: redactie Wassenaarders.nl

“Ga eens echt beginnen met het beschermen van natuur” – Debat bij De Vrienden over natuur en recreatie

27 april 20233 minute read

Hoe kan in Wassenaar vanuit een natuuroogpunt omgaan met een toenemende recreatiedruk? Die vraag lag maandagavond op tafel tijdens een drukbezochte bijeenkomst van de Vrienden van Wassenaar. Met Georgette Leltz (directeur Nationaal Park Hollandse Duinen), Adriënne d’Engelbronner (voorzitter Hart voor Meijendel) en Wim Koetsier (wethouder Ruimte, Duurzaamheid en Mobiliteit) als gasten ging men met de aanwezigen hierover in debat.

Toenemende recreatiedruk

Dat gebeurde aansluitend aan de algemene ledenvergadering van De Vrienden in Theater Warenar. De toenemende recreatiedruk vormde een punt van zorg onder de aanwezigen in de zaal, gezien het aantal vragen en geuite zorgpunten die werden aangekaart. Die zorg betrof onder meer het behoud van schaarse natuur in de omgeving en overlast van recreatieverkeer. Die zorgen bleken niet ongegrond. Uit een nieuw onderzoeksrapport van Nationaal Park Hollandse Duinen blijkt opnieuw dat er problemen zijn met de draagkracht van de natuur, vooral in de duinen. Dit komt onder andere door een toenemend aantal bezoekers. Zelf ervaren bezoekers ook overlast door de drukte, zo blijkt uit het rapport. Men ervaart bij mooie dagen vooral drukte op de parkeerplaatsen en fietspaden. Die druk zal in de komende jaren niet afnemen. In de komende jaren zal op grote schaal woningbouw plaatsvinden in de regio. Op voormalig vliegveld Valkenburg ofwel locatie Valkenhorst gaat het vooralsnog om 5600 woningen.

‘Zoek een alternatief’

De standpunten van de gasten bleken niet mijlenver uit elkaar te liggen. De stichting Hart voor Meijendel pleitte voor strikt behoud van het natuurgebied en wilde daar niet aan tornen. Adriënne d’Engelbronner van Hart voor Meijendel voerde aan dat Meijendel een natuurgebied is en geen recreatiegebied. “Het is een leefgebied van dieren en dan wordt er besloten dat er een waterspeeltuin moet komen. Zoek een alternatief.” Nationaal Park Hollandse Duinen wil de komende jaren investeren in meer bezoekersaantallen maar wil dat uitspreiden over een gebied van Hoek van Holland tot aan Noordwijk. Georgette Leltz van Nationaal Park Hollandse Duinen gaf aan dat zowel Stichting Hart voor Meijendel als haar eigen organisatie een gemeenschappelijk doel hebben, namelijk het verkrijgen van meer vierkante meters groen. “Daarvoor strijden we zij aan zij.” Dat was Adriënne d’Engelbrunner met haar eens, maar gaf tegelijkertijd aan dat wat haar betreft meer nodig is dan het aanleggen nieuwe natuur. “Ga eens echt beginnen met het beschermen van echte natuur.”

Wim Koetsier, kersvers wethouder Ruimte, Duurzaamheid en Mobiliteit namens het CDA, schetste de situatie in en rondom Wassenaar. “Om ons heen wordt gebouwd maar wij houden Wassenaar groen. We zijn omgeven door groen en dat koesteren we.” Voor een aantal gebieden kondigde hij ontwikkelvisies van de gemeente aan. Dat geldt onder meer voor de Wassenaarse Slag, de Groene Zone nabij Valkenhorst, het veenweidegebied ten oosten van de N44 en Wassenaar-Zuid.

Een bloemetje na afloop voor de gasten. V.l.n.r.: Adriënne d’Engelbrunner (Stichting Hart voor Meijendel), Theo Overdevest (voorzitter Vrienden van Wassenaar), Wim Koetsier (wethouder Ruimte, Duurzaamheid en Mobiliteit) en Georgette Leltz (Nationaal Park Hollandse Duinen)

Tags

DebatavondNatuur vs recreatieVrienden van Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top