Skip to content
Jeroen Gankema voor een aandachtig gehoor in De Plataan. Fotocredit: PR

Levendige viering 1 mei

2 mei 20232 minute read

Jeroen Gankema hield, zoals hij het zelf noemde, een “interactieve” 1 mei lezing als gastspreker bij de PvdA afdeling Wassenaar. In het propvolle ontmoetingscentrum De Plataan liet hij zich graag onderbreken door geïnteresseerde vragenstellers, zonder daarbij de grote lijn in zijn verhaal over Saoedi Arabië te verliezen.

De gastspreker is in Wassenaar bekend als gemeenteraadslid voor Lokaal Wassenaar, maar bij de sociaaldemocraten werd dit keer niet gesproken over gemeentepolitiek. Wel putte Jeroen Gankema uit zijn ervaringen als “sous chef” van de Nederlandse ambassade in het land van de oliesjeiks. Hij reisde niet alleen door het land als diplomaat, maar verkende dat ook op de racefiets. Dat leidde tot anekdotes en wetenswaardigheden over het land dat een belangrijke rol speelt op het wereldtoneel, maar waarover in ons land maar weinig bekend is. Jeroen maakte in de periode van 2016 tot 2020 de cultuuromslag mee die de, toen, nieuwe sterke man, Mohammed bin Salman, teweeg bracht. Het leidde tot versoepeling van leefregels en vrouwen die betaald werk gingen verrichten.

Veel Nederlanders hebben terecht forse kritiek op het autoritair geregeerde land, maar Saoedi Arabië is ook een land dat de jeugdwerkloosheid wil bestrijden met nieuwe economische impulsen en ambitieuze projecten. Daarvoor houdt het de deur naar het westen, en daarmee ook naar ons land, open.

Tot de tradities van 1 mei, de Dag van de Arbeid, behoort in Wassenaar ook het huldigen van de jubilarissen. Dit keer werden twee jubilarissen thuis door het bestuur verrast met een flinke bos bloemen en een gouden speld wegens 50 jaar lidmaatschap. Die eer viel dit jaar te beurt aan Margreet van der Hammen en Marry Niphuis-Nell. Voorzitter Jenneke Boerman had daarnaast ook nog bloemen voor Marjolein Becker, de gastvrouw in De Plataan, die op Koningsdag een lintje opgespeld kreeg.

Voorzitter Jenneke Boerman van de PvdA had een bloemetje voor gastvrouw Marjolein Becker, die donderdag een Koninklijke onderscheiding kreeg.
Jubilaris Margreet van der Hammen

Tags

1 mei lezingIngezondenJeroen GankemaLokaal WassenaarPvdAWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top