Skip to content
Fotocredit: ANWB

Montessorischool Wassenaar en Kievietschool in de race voor een ANWB Verkeersplein

ANWB
11 mei 20233 minute read

Dit jaar houdt de ANWB opnieuw de verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen en praktijkervaring opdoen. Dit wordt steeds belangrijker, omdat de fietsvaardigheid van basisschoolleerlingen de afgelopen jaren structureel afneemt. Dit maakt hen extra kwetsbaar in het steeds drukker wordende verkeer. In de provincie Zuid-Holland doen 63 basisscholen mee aan de verkiezing, waaronder de Montessorischool Wassenaar en de Kievietschool. Iedereen kan een stem uitbrengen op één van de bijna 360 basisscholen die in de race zijn voor een ANWB Verkeersplein. Stemmen kan tot en met vrijdag 26 mei via deze link.

Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, doordat ze bijvoorbeeld met de auto of bakfiets gebracht worden. Ook bevinden buitenschoolse activiteiten zich vaak op loopafstand en hebben sommige kinderen geen eigen fiets. Juist omdat basisschoolkinderen nog volop in ontwikkeling zijn, kunnen zij verkeerssituaties vaak niet goed inschatten. Het voornaamste doel van een ANWB Verkeersplein is dat zij veilig kunnen oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde. Daarnaast wil de ANWB met verkeerspleinen de kennis van de verkeersregels en het verkeersinzicht van kinderen vergroten.

Als kinderen praktijkervaring opdoen, worden zij zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen. Het initiatief biedt leerkrachten de mogelijkheid om samen met de leerlingen op een veilige manier in de praktijk aan de slag te gaan. Uit een rondvraag onder scholen die al een ANWB Verkeersplein hebben, blijkt dat bijna 90 procent aangeeft dat een verkeersplein helpt bij het verbeteren van de fietsvaardigheden en verkeersinzicht. Bijna 80 procent van de scholen maakt dagelijks gebruik van het verkeersplein.

De ANWB en het ROV Zuid-Holland zetten zich allebei in voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en hebben daarom de handen ineen geslagen. Het ANWB Fonds geeft per provincie één ANWB Verkeersplein weg aan een school voor primair onderwijs. ROV Zuid-Holland maakt daar bovenop nog eens zes ANWB Verkeerspleinen mogelijk. Het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland is een samenwerking tussen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de Provincie Zuid-Holland en heeft als missie om verkeersveilig gedrag de norm te maken en bij te dragen aan het verminderen van het aantal verkeersongevallen en -slachtoffers. De winnaars ontvangen naast het ANWB Verkeersplein ook een ANWB Streetwise lesprogramma, een set van 8 verkeersborden, twee stoplichten en een ANWB fiets.

Kijk voor alle genomineerde basisscholen en meer informatie op anwb.nl/wineenverkeersplein.

De ANWB zet zich al jaren op allerlei manieren in voor de fietsveiligheid van kinderen, onder meer met het verkeerseducatieprogramma ANWB Streetwise. Hiermee bezoekt de ANWB jaarlijks meer dan 1000 scholen en worden meer dan 160.000 kinderen bereikt. Streetwise heeft daarnaast een digitale leerlijn ontwikkeld. Met het ANWB Kinderfietsenplan worden gebruikte fietsen ingezameld en opgeknapt voor kinderen die zelf geen eigen fiets hebben. Zo kunnen zij tóch meters maken in het verkeer.

Tags

ANWBBasischolenKievietschoolMontessorischool WassenaarSchoolpleinStemmenVerkeerspleinVerkeersveiligheidWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top