Skip to content
Archieffoto.

Onderzoek Independer: Wassenaar koploper slechtst geïsoleerde huizen van Zuid-Holland

Independer
12 mei 20232 minute read

Sinds de sterk stijgende energieprijzen zijn veel huizenbezitters hun woning aan het verduurzamen. Toch is vandaag de dag nog bijna 1 op de 11 huizen in Zuid-Holland extreem slecht geïsoleerd. Deze energieslurpende woningen krijgen de minst groene energielabels F of G. Wel zijn er grote verschillen per gemeente, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS. 

Van energieneutraal (A) tot energieslurpend (G): elke woning die wordt verkocht of verhuurd is tegenwoordig voorzien van een energielabel. In Zuid-Holland blijkt 8,9% van de woningen met een geldig energielabel slecht geïsoleerd. Dit percentage is hoger dan het landelijk gemiddelde van 8,2%.

Wassenaar heeft slechtst geïsoleerde huizen

Lokaal zijn de uitschieters groter. In Wassenaar heeft bijvoorbeeld zelfs 15,7% van de woningen energielabel F of G. Nergens in Zuid-Holland is dit percentage zo hoog. De gemeenten met het hoogste aantal slecht geïsoleerde huizen zijn:

  • Wassenaar: 15,7% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Schiedam: 14,8% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Den Haag: 12,7% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Goeree-Overflakkee: 11,9% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Westvoorne: 11,7% van de woningen is slecht geïsoleerd

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente of in de rest van de provincie? Bekijk dan hier de energielabel kaarten.

Bijna helft van de woningen is energiezuinig, Lansingerland koploper 

Er is ook beter nieuws. 45,1% van de Zuid-Hollandse huizenbezitters heeft namelijk wél een energiezuinige woning met het groene label A of B. Deze huizen zijn juist wel erg goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en gebruiken meestal een duurzame energiebron.

Koploper is Lansingerland: hier is momenteel al 74,4% van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Pijnacker-Nootdorp (74,2%) en Barendrecht (71,9%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis.

Tags

Geïsoleerde huizenIndependerOnderzoekWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top