Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: ToLocal

Wanneer is het tijd om je matras te vervangen?

ToLocal
20 mei 20234 minute read

Een matras wordt zeer intensief gebruikt, per nacht wordt er gemiddeld 8 uur op geslapen. Op een gegeven moment gaat je matras slijten en is het uiteindelijk toe aan vervanging. Maar wanneer is het eigenlijk tijd om je matras te vervangen? Hieronder kun je alles lezen over de levensduur van verschillende soorten matrassen en andere factoren die meespelen.

Hoe lang gaat een matras mee?

Na het kopen van een matras ben je niet voor de rest van je leven klaar. Het is toch een product dat intensief wordt gebruikt en gemiddeld na 8 tot 10 jaar is een matras toe aan vervanging. Hierdoor voorkom je eventuele lichamelijke klachten en daarnaast is het op een gegeven moment ook niet meer hygiënisch. Toch is de levensduur per soort matras verschillend én is de kwaliteit van het matras uiteraard ook van belang.

Pocketvering matras

Een pocketvering matras heeft zogenaamde pockets, oftewel zakjes, hier zitten veren afzonderlijk in verpakt. De pockets worden omsloten door schuim, zo blijven de pocketveren goed bij elkaar en het zorgt voor meer comfort. De levensduur van een pocketvering matras is gemiddeld 6 tot 8 jaar. Dit heeft ook te maken met de dichtheid van de veren. Op deze veren wordt tijdens het slapen continu druk uitgeoefend en wanneer er steeds teveel druk op komt door bijvoorbeeld een te hoog gewicht, dan zullen de veren sneller slijten. Ook het materiaal van de toplaag heeft invloed op de levensduur.

Schuim of latex matras

Matrassen gemaakt van schuim of latex zijn vaster van vorm en hebben geen pocketveren in de basis, ze zijn opgebouwd uit verschillende lagen schuim of latex. De dichtheid is bepalend voor de levensduur van zo’n soort matras. Een polyether matras heeft gemiddeld een levensduur van 4 tot 6 jaar. Een matras gemaakt van latex gaat gemiddeld 7 tot 9 jaar mee. Een traagschuim matras heeft een gemiddelde levensduur van 8 tot 10 jaar, daarna is het matras echt aan vervanging toe.

Matrastopper

Steeds meer mensen kiezen voor een matrastopper bovenop een matras, dit heeft veel voordelen. Zo slijt het matras minder snel en een topper is makkelijk te vervangen. Want ook een matrastopper heeft een bepaalde levensduur en dit is heel afhankelijk van het materiaal waarvan de topper is gemaakt. Bepaalde toppers kunnen maar zo’n 2 tot 4 jaar mee, terwijl een andere topper het wel 8 jaar uit kan houden.

Welke factoren spelen nog meer mee?

Hierboven heb je kunnen lezen wat de levensduur is van de verschillende soorten matrassen. Naast dat dit een gemiddelde is bij normaal gebruik, zijn er nog een aantal factoren die meespelen als het gaat om de levensduur.

Bijvoorbeeld je eigen lichaamsgewicht, het kan uiteraard zijn dat je gewicht op een gegeven moment gaat veranderen. Ben je bijvoorbeeld zwaarder geworden dan heeft je lichaam waarschijnlijk meer behoefte aan een goede ondersteuning. Dat kan een goed moment zijn om je matras te vervangen.

Ook de hoeveelheid vocht dat je verliest tijdens de nacht heeft invloed op de levensduur van je matras. Gemiddeld verlies je per nacht een liter vocht door ademhaling en transpiratie. Vocht is niet goed voor een matras en als je veel zweet tijdens het slapen kan dit ervoor zorgen dat je matras eerder vervangen moet worden.

Het is ook belangrijk om je matras regelmatig te onderhouden. Denk aan het regelmatig stofzuigen van het matras, af en toe het matras omkeren en ventileer iedere dag de slaapkamer. Daarnaast kun je door het gebruik te maken van een matrasbeschermer je matras een langer leven geven.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een hoop factoren die meespelen als het gaat om de levensduur van je matras. Tot slot, is het uiteraard ook belangrijk om voor jezelf te bepalen of het matras nog lekker ligt en of je niet wakker wordt met pijntjes of moe wakker wordt. Ook dan is het wellicht tijd om je matras te vervangen. Op de website van Consumentenbond kun je alles lezen over het beste matras, mocht je graag je huidige matras willen vervangen!

Tags

Gerelateerde artikelen
Back To Top