Skip to content

Hapsnap verkeersbeleid:  ontevredenheid en onveiligheid

26 mei 20233 minute read

Al in 2016 is er een besluit genomen om de Schouwweg en Storm Zuid een 30 km weg te maken. Omdat onderhoud al heel lang niet meer heeft plaatsgevonden, willen de bewoners nu graag dat de weg wordt aangepakt. Terecht.

De vraag is nu: hoe moet deze 30 km weg worden ingericht, met gescheiden fietspaden of de fietsers tussen de auto’s? Om u te informeren hebben we de tekening van de door het college voorgestelde weg bij dit artikel gevoegd.

In plaats van gescheiden fietspaden wil de gemeente een verkeersdeelnemers laten mengen. Fotocredit: PR

Het moet gezegd worden: vanuit belanghebbenden is bijzonder weinig vernomen. De Montessorischool heeft niet ingesproken, noch ouders van kinderen die deze weg toch dagelijks gebruiken. Binnen de buurt zijn de meningen verschillend; ongeveer de helft wil de fietspaden behouden, de andere helft wil graag de fietsers op de rijbaan voor de auto’s om zo ook ruimte te creëren voor extra parkeerplekken langs de weg.

Waar wel allen het over eens zijn: nog langer wachten is zeer onwenselijk. Dat doen de bewoners al vanaf 2016. Lokaal Wassenaar is het zeer met hen eens.

Wat nu te beslissen? Hier wreekt zich het hapsnap gemeentebeleid en ook de interne meningsverschillen in de coalitie. Want wat is de invloed van het collegevoorstelvoorstel om fietsers en auto’s te mengen? Is dit vanaf nu de regel? Gaat straks de weg op de Dr. Mansveltkade dan ook zo ingericht worden? Is er op de Schouwweg niet te veel verkeer om fietsers en auto’s te mengen? Vele bezoekers van Duinrell gebruiken deze weg bijvoorbeeld ook, om maar eens wat te noemen.

Opvallend is dat de inhoudelijke discussie hierover door de collegepartijen uit de weg wordt gegaan. En dat is jammer. Intuïtief ziet iedereen dat het voorstel van het college onveiliger is voor fietsers dan de huidige situatie. Alle partijen zeggen dat verkeersveiligheid prioriteit zou moeten krijgen, maar VVD en CDA houden vast aan verouderde richtlijnen van een instantie die CROW heet. Die wil fietsers tussen de auto’s brengen, omdat bestuurders dan langzamer zouden rijden. De fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland hebben nieuwe inzichten. Zij pleiten juist voor gescheiden fietspaden. Gescheiden fietspaden, iets wat de coalitie zelf als doelstelling heeft opgenomen in hun coalitie akkoord, vooral op aandringen van lokale partij DLW. Binnen de coalitie delft deze partij in dit geval dus het onderspit.

Ondertussen leidt het zwalkend beleid van de coalitie tot onvrede. Onvrede bij de ambtenaren die nu geen duidelijk kader hebben, onvrede bij de verschillende buurten die tegen elkaar uitgespeeld worden en onvrede bij de bewoners. Tijd voor het college om snel met duidelijke kaders te komen en niet langer alle beslissingen (weer) voor zich uit te schuiven omdat de coalitiepartijen het onderling niet eens zijn.

Tags

GemeenteraadIngezondenLokaal WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top