Ga naar hoofdinhoud

Is de oppositie in de gemeenteraad van Wassenaar de weg kwijt?

26 mei 20232 minute read

Het lijkt er wel op. Dat was u nog niet opgevallen? Dat is niet echt verwonderlijk, want ook het journaille lijkt het niet door te hebben.

In de raadsvergadering op 9 mei 2023 ging een deel van de oppositie los naar aanleiding van een krantenartikel over afvalverwerker Avalex. Waarom had wethouder Van Doeveren de raad niet geïnformeerd over de dreigende tariefstijging, zo vroegen de woordvoerders van Lokaal Wassenaar en Hart voor Wassenaar zich af. Echter, de raad was wel degelijk geïnformeerd. Als de opponenten hun huiswerk hadden gedaan en de lijst met ingekomen stukken hadden gelezen, hadden zij dit kunnen weten.

Een ander onderwerp dat felle kritiek opleverde van sommige oppositieraadsleden is het Verkeersrealisatieplan 2022-2030. Dit plan was notabene afkomstig van de oude coalitie (waarvan de huidige oppositiepartijen deel uitmaakten). Wim Koetsier, de nieuwe wethouder op dit dossier, moest dit document verdedigen, hoewel het dus niet van hem afkomstig was.

De nieuwe coalitie koos ervoor om een amendement op het besluit in te dienen, om vaart te maken bij de uitvoering. De oppositie stemde verrassenderwijze tegen het amendement, maar wel voor het door hen het zwaar bekritiseerde besluit zelf. Zowel het amendement en het besluit zelf behaalden een meerderheid. Zodoende wordt er eindelijk voortgang gemaakt met de verkeersveiligheid en het bestrijden van verkeersoverlast, sluipverkeer, lawaai en fijnstof. Iets wat de oude coalitie had laten liggen.

Ook werden er in deze raadsvergadering door Lokaal Wassenaar voor de zoveelste keer dezelfde vragen gesteld over het Deijlerhuis gesteld. Vragen die al meerdere keren beantwoord waren. Reden is mogelijk mede gelegen in het feit dat een raadslid van Lokaal Wassenaar in de wijkvereniging zitting heeft en dat deze vereniging gebruik maakt van het Deijlerhuis. Is hier sprake van cliëntelisme?

Zelfs de aanwezige journalisten leken niet door te hebben welke toneelstukjes werden opgevoerd. Zij schreven bijna juichend over hoe goed oppositiepartijen de raadsvoorstellen onder vuur namen.

Afgelopen week kwam Hart voor Wassenaar voor de vierde keer met artikel in De Wassenaarse Krant over het verkeer. Men stelde dat de coalitiepartijen de zaken op hun beloop laten en dat alleen Hart voor Wassenaar goede plannen heeft. De huidige coalitie maakt echter wel degelijk voortgang en pakt eindelijk problemen aan die de vorige coalitie heeft laten liggen.

Ben Paulides,

fractievoorzitter Democratische Liberalen Wassenaar (DLW)

www.democratischeliberalen.nl

Tags

Democratische Liberalen WassenaarGemeenteraadIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top