Ga naar hoofdinhoud

HartvoorWassenaar: Huisvesting in Wassenaar!!

29 mei 20233 minute read

Het komende halfjaar worden in Wassenaar beslissingen genomen over de huisvestingsverordening. Deze heeft enorm veel invloed op de ontwikkeling van Wassenaar. In die huisvestingsverordening wordt geregeld hoe met het recht op wonen in Wassenaar wordt omgegaan. 

Woningen in Wassenaar

In Wassenaar zijn ruim 12.000 woningen. Daarvan is 45% huurwoning, ongeveer 5.500. Weer een kleine 3.000 van de huurwoningen zijn van de corporaties en vooral bestemd als sociale woningen.

Aantal woningen

HartvoorWassenaar wil een voorzichtige groei van het totaal aantal woningen in Wassenaar. 50 tot 75 woningen per jaar. En 30% daarvan wordt sociale woning. We willen ook dat er verantwoord wordt gebouwd. Het moet bij Wassenaar passen. Geen blokken die boven de bestaande bouw uitsteken.

We willen er voor zorgen dat het aantal bewoners licht toeneemt. Nadruk op gezinnen met kinderen. Afname heeft namelijk vervelende consequenties voor de gemeente Wassenaar. Je voorzieningen worden minder.

Sociale woningen

In Wassenaar hebben we een bijzondere situatie. Er zijn meer sociale woningen dan nodig is voor de Wassenaarders en de Wassenaarse bevolking. En toch zijn de wachttijden nog steeds meer dan 5 jaar. Wanneer je in Wassenaar woont,  en je wil verhuizen naar een andere sociale woning in Wassenaar, dan moet je minimaal 5 jaar wachten. Je wordt ouder, je hebt een grotere woning en je wil naar een gelijkvloerse flat?  Meer dan 5 jaar wachten. Je woont als ouders in Wassenaar en je kind wil zo rond z’n 20e zelfstandig wonen? Maar je bent van mening dat het goed voor hem is om in de buurt te wonen om een beetje op te letten? Kansloos. Ouders zijn met het kind verhuisd naar Zoetermeer. Met pijn in het hart. Bizar.

Voorrang

De reden van deze misstand is dat Wassenaar zijn sociale woningvoorraad deelt met andere gemeentes in de omgeving, zoals Den Haag, Zoetermeer, Westland.

Prima, wanneer er meer woningen zijn dan je zelf nodig hebt, moeten ze niet leegstaan. Als je je in Wassenaar thuis voelt, kom hier wonen. 

Maar niet voordat iemand, die zelf in Wassenaar woont en een woning nodig heeft, de eerste mogelijkheid krijgt.

HartvoorWassenaar

De Wassenaarse gemeenteraad beslist zelf over haar huisvestingsverordening. Niet Den Haag. Maar hier zit wel een verschil tussen de “Wassenaarse” landelijke partijen en een echte Wassenaarse partij.

Wij willen dat Wassenaarders en ex-Wassenaarders de eerste mogelijkheid krijgen. Het is ons gelukt om 25% van de vrijkomende sociale woningen voor te bestemmen voor Wassenaarders. Maar het moet gelden voor alle Wassenaarders. Voor minder wachttijden en betere sociale samenhang.

HartvoorWassenaar is er voor alle Wassenaarders. Daarom: maak jouw HartvoorWassenaar nog sterker.

HartvoorWassenaar, Nel Westgeest, Hans Kienstra, Francoise van Leeuwen, Ber Wesselingh, Irma van der Marel, Nicolas Pesman, Pasquale van Vliet,

Henri Hendrickx

Solide. Het klopt

Tags

GemeenteraadHart voor WassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top